ACTUEEL

Cao vvt definitief rond

ActiZ en BTN en werknemersorganisaties, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ, bieden deze week de definitieve tekst van de nieuwe cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (vvt) aan bij minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarmee geldt de nieuwe cao voor alle zorgorganisaties in de ouderenzorg, thuiszorg, kraamzorg- en jeugdgezondheidszorg die zijn aangesloten bij ActiZ en BTN.

Werknemersorganisatie Abvakabo FNV heeft het onderhandelaarsakkoord van deze cao getekend, maar heeft niet ingestemd met de definitieve tekst. Volgens ActiZ gaat de bond niet akkoord met een onderdeel over een Algemene Maatregel van Bestuur.

Deze maatregel moet gemeenten dwingen om in hun verordeningen en aanbestedingstrajecten rond huishoudelijke hulp uit te gaan van de loonkosten van de cao vvt. Zodat aanbieders niet onder de kostprijs hoeven te werken. Een woordvoerder van ActiZ: "De tekst van deze AMvB wordt opgesteld door VWS. De cao-partijen willen daarom allemaal een tekst in de cao waarin we verklaren dat we gezamenlijk beoordelen of deze tekst juist is. En dat wil Abvakabo niet."

Uitwerking

Volgens Abvakabo zit het probleem niet in de cao zelf, maar inderdaad in de uitwerking van de teksten. Zij zegt op haar website: "Hierin worden sommige gemaakte cao-afspraken opeens anders geformuleerd. Wij zeggen: afspraak is afspraak. De teksten in het cao akkoord zijn afgesproken en daar staat ieders handtekening onder  dus laten we daarbij blijven."

Binnenkort dragen de overgebleven werkgevers- en werknemersorganisaties de cao vvt voor een algemeen verbindend verklaring, waardoor ook niet aangesloten werkgevers de cao moeten toepassen.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top