ACTUEEL

Gehandicapte jongen verkracht medebewoner

De politie heeft een 16-jarige verstandelijk gehandicapte bewoner van de antropsofische instelling Christophorus in Bosch en Duin aangehouden op verdenking van verkrachting van een 12-jarige medebewoner. Dat meldt het AD.

Gesloten instelling

De verkrachting zou op 2 juli hebben plaatsgevonden. Het politieonderzoek nam veel tijd in beslag en daarom is het pas vorige week tot een aanhouding gekomen. De verdachte verblijft in een gesloten instelling nadat hij geschorst is uit voorlopige hechtenis. Het slachtoffer is kort na het incident door zijn vader opgehaald waarna zij enkele weken zijn ondergedoken. De jongen is sinds 20 augustus weer terug in de instelling, maar in een ander huis met andere medebewoners en personeel.

‘Geen structurele misstanden’

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het om een incident gaat. In het AD zegt Dick Annegarn, de bestuurder van de Stiching Camphill Gemeenschap Christophorus, waar Chrisophorus onderdeel van is, dat er geen sprake is van structurele misstanden. Annegarn: “Er heeft zich inderdaad een incident voorgedaan. De 12-jarige is iets overkomen, maar het is altijd de vraag wat er is gebeurd. Bij verstandelijk gehandicapten is dat moeilijk te achterhalen, omdat niet altijd duidelijk is wie slachtoffer is en wie dader. De politie moet dat uitzoeken.”

Veiligheidsbeleid onvoldoende

Christophorus biedt aan ongeveer negentig gehandicapte kinderen en jongeren onderdak. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2008 geconstateerd dat het beleid van de instelling op het gebied van veiligheid en seksualiteit onvoldoende was. De William Schrikker Groep is verantwoordelijk voor de plaatsing van het slachtoffer in de instelling. Een woordvoerder van de groep zegt in het AD niet op de hoogte te zijn van de inspectierapporten. Christophorus fuseert per 1 januari 2010 met Amerpoort in Amersfoort. De instelling hoopt zo beter te kunnen omgaan met exploitatie- en personeelstekorten.

Meldpunt seksueel misbruik

Het Platform Verstandelijk Gehandicapten (Platform VG) heeft deze week een online meldpunt geopend om beter inzicht te krijgen in seksueel misbruik van gehandicapten. De organisatie wil een zwarte lijst van zorginstellingen die te weinig doen tegen seksueel misbruik opstellen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

24 september 2009

de william schrikker groep heppen geen recht van bestaan om dat zij opgeheven in 2003 hier bij treden alle functionarissen uit er is geen machting om de william schrikker groep over de dragen aan de heer k v er is veel mis bij de william schrikker groep er zijn veel kinderen mishandel en misbruik bij pleeggzinnen instelling

Top