ACTUEEL

Topambtenaren gaan zorg ombuigen

Topambtenaren Maarten Camps en Theo Langejan gaan de werkgroepen leiden die de bezuinigingsplannen van het kabinet in de zorg moeten voorbereiden. Vorige week maakte het kabinet bekend per departement 20 procent te willen bezuinigen. Voor de zorg komt dit neer op circa 11 miljard euro.

Curatieve zorg

De werkgroep curatieve zorg wordt geleid door Maarten Camps. Camps is sinds 2005 directeur Werk van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en plaatsvervangend directeur-generaal Arbeidsverhoudingen en Internationale Betrekkingen (AVIB). Van 2002 tot 2005 was hij directeur van de directie algemene sociaal-economische aangelegenheden en daarvoor onder andere plaatsvervangend directeur bij de directie algemene financiële en economische politiek van het ministerie van Financiën.

Langdurige zorg

De werkgroep die zich richt op de langdurige zorg staat onder leiding van Theo Langejan. Langejan is sinds 2008 directeur-generaal fiscale zaken bij het ministerie van Financiën.
Eerder was hij directeur-generaal arbeidsverhoudingen en internationale betrekkingen (AVIB) bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor was hij onder andere directeur arbeidszaken, tevens plaatsvervangend directeur-generaal management & personeelsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.  Ook was hij midden jaren negentig enige tijd actief als plaatsvervangende directeur-generaal financieel beleid en planning op het ministerie van VWS.

Topambtenaren

Ook de andere werkgroepen worden in meerderheid geleid door (voormalige) topambtenaren die geen binding hebben met het beleidsterrein waarop bezuinigd moet worden. Zo gaat topman Martin van Rijn van pensioenfonds voor de zorgsector PGGM zich over de bedrijfsvoering van de overheid buigen. Anne Willem Kist, de ex-AFM bestuurder en sinds kort voorzitter van de adviesraad van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), leidt de werkgroep Energie en Klimaat. De Tweede Kamer had vorige week zware kritiek op de vorming van de twintig werkgroepen. De regering werd verweten het probleem voor zich uit te schuiven.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Velde

29 september 2009

Ik mag hopen dat in de werkgroep Langdurige zorg, ook enige mensen komen te zitten ( extern deskundigen? ), die ook weten hoe het in de praktijk werkt in de Zorg.

En er niet alleen naar de "kille" cijfers wordt gekeken.

Top