ACTUEEL

Ouderen ontdekken wooncommunes

Van de ouderen beseft 55 procent dat ze op het gebied van wonen en zorg zelf (financiële) oplossingen moeten zoeken. Tien procent van de ouderen denkt serieus na over wonen in een woongroep met behoud van eigen regie en waar nodig met ondersteuning van een zorgorganisatie.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.000 leden van Vierstroom, een onderdeel van Fundis, met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar. Het onderzoek toont verder aan dat de helft van de respondenten positief oordeelt over de eigen (financiële) mogelijkheden. Voldoende financiële middelen geven rust. Gebrek aan een sociaal vangnet leidt tot (kop)zorgen.

Voorzorg

Op de vraag of voorbereidingen worden getroffen om te verhuizen, geeft 82 procent aan op dit moment niet te willen verhuizen. De meerderheid hiervan denkt wel dat verhuizen in de toekomst wellicht noodzakelijk is. Kleiner gaan wonen en verhuizen uit voorzorg zijn de voornaamste redenen. En als er dan verhuist moet worden, dan wil 10 procent bij voorkeur in een woongroep gaan wonen. Als het gaat om de financiering van toekomstige woonwensen ziet 46 procent de verkoop van de huidige woning of een goedkopere woning als mogelijkheid om de hiervoor benodigde middelen vrij te spelen.

Bakstenen

Het nadenken over woon- en zorgwensen is een eerste stap. Heet hangijzer bij veel mensen is de financiering. Het geld zit vaak letterlijk in ‘bakstenen’. Jeroen van den Oever, bestuurder Fundis: “Ik roep banken en verzekeraars daarom op om nieuwe producten aan te bieden dan wel te ontwikkelen zodat ouderen hun toekomstige woon- en zorgwensen kunnen financieren. Op deze manier kunnen we er met elkaar voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Kees Penninx

22 april 2015

Goed dat ouderen meer gaan nadenken over hun toekomstige woonsituatie. Maar noem het geen wooncommunes. Startende wooninitiatieven stuiten op dit soort vooroordelen en op bureaucratie. In Arnhem zijn onlangs de eerste Wooncoaches gemeenschappelijk wonen opgeleid. Zie http://bit.ly/1cZVhcA

Wil

27 april 2015

Nederland vergrijsd. Over 10 jaar is dat er 30% van de bevolking.
Dit wordt een complete volksverhuizing komende 10 jaar als we als doel hebben iedereen naar een andere woning te verplaatsen. Het lijkt me zinvol om vooral bestaande woningen aan te passen. Kijk bijvoorbeeld naar de Easysteppers. De Easysteppers bestaan uit stevige tussentreden voor uw eigen trap waardoor u met halve treden de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en hoeft uw (pijnlijke) knieën, enkels en heupen minder te buigen en daardoor worden de gewrichten minder belast.

bewegen is essentieel voor het behoud van de conditie van hart, longen, spieren en botten.

Bij deze documentaire van TV Omroep Brabant: https://youtu.be/VcA6dRd99yM

Top