Finance

Ziekenhuisbouwer Simed failliet

Medische toeleverancier Simed International BV is deze week door de rechtbank in Utrecht failliet verklaard. De rechtbank Midden-Nederland verleende het Utrechtse bedrijf op 13 april uitstel van betaling. Dat werd op 20 april omgezet in faillissement.

Volgens het Financieele Dagblad moet het bedrijf in korte tijd financieel zijn weggezakt. In 2014 werd het laatste jaarverslag, over 2012, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Daaruit bleken nog geen financiële problemen. Het bedrijf had toen 314 mensen in dienst, van wie 179 in Nederland.

Volgens het kantoor van de bewindvoerder is alleen de bv failliet. De Simed Health Care Group is nog in surseance. Binnen een maand doet de bewindvoerder verslag van het faillissement.

Erbudak

Simed raakte vanaf 2008 zijdelings betrokken bij het conflict tussen het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis en de in 2013 ontslagen directeur van het ziekenhuis, Aysel Erbudak. Erbudak wilde na haar overname van het Slotervaart in 2006 ook een zorginstelling in Turkije openen. Simed regelde hiervoor in 2008 een bankgarantie van een miljoen euro en stuurde vervolgens de rekening aan het ziekenhuis.

Het nieuwe bestuur van het Slotervaart probeerde het geld later te verhalen op Simed, omdat het Turkse avontuur een privé-project van Erbudak zou zijn geweest. De rechter gaf het ziekenhuis hierin in eerste instantie geen gelijk, maar Erbudak werd begin dit jaar in een andere zaak veroordeeld tot het terugbetalen van het geld. Ze had toch niet in haar eentje mogen beslissen over twee facturen van ieder 500 duizend euro.
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top