ACTUEEL

Problemen met sterilisatiemethode Essure

In de VS is ophef ontstaan over de sterilisatiemethode Essure van fabrikant Bayer. De veertjes die in de eileiders worden gebracht zouden bij duizenden vrouwen problemen veroorzaken, zoals heftige pijnen, langdurige bloedingen, allergieën en perforatie, zo meldt EenVandaag. Volgens het actualiteitenprogramma ervaren ook in Nederland vrouwen problemen door de Essure-sterilisatie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet geen reden om nader onderzoek te doen. Op de website laat de inspectie weten dat er in 2014 sprake was van een lichte toename in het aantal meldingen van incidenten met het sterilisatieproduct Essure. "Dit was aanleiding om aanvullende informatie over de prestaties van het product en het aantal meldingen op te vragen bij de fabrikant", aldus De IGZ. "De aangeleverde informatie is voor de inspectie geen aanleiding te twijfelen over de veiligheid van dit product. De inspectie heeft verder contact gehad met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze vereniging bevestigde ook dat zij geen trend in de complicaties ziet en is positief over deze vorm van steriliseren. Tot op heden heeft de inspectie een twintigtal meldingen ontvangen over dit product."

Vraagtekens

EenVandaag plaatst vraagtekens bij de bevindingen van de inspectie. In de VS zijn ruim vierduizend klachten over Essure binnengekomen bij de FDA, het agentschap dat de kwaliteit van voedsel, medicijnen en medische producten controleert. “Het is raar als je gezond het ziekenhuis ingaat en allerlei tests hebt gehad die aangeven dat je gezond bent dat je dan ineens na het inbrengen van Essure ziek bent, pijn hebt, wat niet meer overgaat.” Dat zegt Franceska Bagchus, een van de 25.000 vrouwen in Nederland die gesteriliseerd zijn met het product Essure in EenVandaag. In 2010 werd zij gesteriliseerd en nog altijd kampt ze met klachten. Samen met een lotgenoot startte ze de Facebook-site ‘Essure problemen Nederland’ geïnspireerd door de Amerikaanse variant.Charlotte van Loo had vijf jaar lang problemen tot ze de veertjes begin dit jaar liet verwijderen: “De klachten die ik had, heb ik gehad nadat ik Essure heb laten inzetten. Ik ben ze kwijt nu ik Essure ook kwijt ben.”

Hoogleraar gynaecologie Marlies Bongers erkent tegen over EenVandaag dat ook in Nederland vrouwen problemen ervaren na hun Essure sterilisatie, maar betreurt de commotie. “Ik denk dat het eeuwig zonde is als het van de markt moet voor al die vrouwen die er wel baat bij hebben.”

  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top