ACTUEEL

Rekenkamer hard over uitvoering kabinetsbeleid

De Algemene Rekenkamer heeft harde kritiek op de uitvoering van het kabinetsbeleid. De invoering van het nieuwe systeem rond het persoonsgebonden budget (pgb) is bijvoorbeeld "niet zorgvuldig verlopen".

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat de Rekenkamer heeft uitgevoerd naar de manier waarop het kabinet vorig jaar ons belastinggeld heeft besteed. "Het kabinet is niet klaar: tijd voor uitvoering", zegt Rekenkamerpresident Saskia Stuiveling in haar laatste optreden in die functie, voor ze op 1 juni met pensioen gaat. Het rapport wordt woensdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Werk maken van hervormingen

Stuiveling en haar medecollegeleden sporen het kabinet aan nu echt werk te maken van de uitvoering van hervormingen en andere besluiten. "Uit het Verantwoordingsonderzoek blijkt dat op veel plaatsen binnen de Rijksoverheid sprake is van fricties tussen politieke ambities aan de ene kant en beschikbare tijd, mensen en middelen aan de andere kant", schrijft de Rekenkamer.

Over het pgb concludeert de Rekenkamer dat de besluiten erover "laat" zijn genomen. Eén en ander was ook "niet goed voorbereid". Daardoor werden gegevens laat bij de Sociale Verzekeringsbank aangeleverd en was de verwerking onvoldoende snel. De ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken hebben hun rol "niet goed ingevuld". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top