ACTUEEL

Arkin haalt deadline jaarrekening door self-assessment

Arkin haalt deadline jaarrekening door self-assessment

Ggz-instelling Arkin heeft op 29 mei 2015 een door de accountant goedgekeurde jaarrekening ingediend. De instelling heeft de deadline van 1 juni gehaald door het gebruik van self-assessment. Arkin is voor zover bekend de enige van de grote ggz-instellingen die zijn jaarrekening op tijd heeft ingediend.

Bij het uitvoeren van het Self-assessment werden geconstateerde verschillen ten aanzien van de NZa normen direct ingeboekt. Op onderdelen waar verdere discussie over plaats moest vinden, werd voorzien op de balans. Jeroen Muller: "Vervolgens zijn wij er in geslaagd de jaarrekening 2014 tijdig te deponeren, met daarbij een goedkeurende verklaring van onze accountant KPMG. Twee vliegen in één klap. Maar beiden geen doel op zich".

Muller: "Arkin is het self-assessment aangegaan. We hebben immers een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen de beste zorg bieden voor een redelijke prijs. Onze gedrevenheid om het self-assessment op orde te krijgen en zo snel mogelijk af te ronden komt voort uit de inhoudelijke drive om onze innovaties in de zorg door te zetten en verder te ‘investeren’ in en te zorgen voor onze cliënten".

Uitstel

Dat Arkin de jaarrekening op tijd heeft ingediend is opmerkelijk. Afgelopen week kwam naar buiten dat aanbieders van geestelijke gezondheidszorg (ggz), net als vorig jaar, van minister Schippers van VWS tot 1 december uitstel krijgen om hun jaarrekening te deponeren. Schippers wil de sector zo ruimte geven om definitief af te rekenen met de problemen rond de financiële verantwoording.

De ggz worstelt al tijden met het rondkrijgen van de jaarrekeningen. In 2014 kreeg de sector ook uitstel tot 1 december om de jaarrekening in te dienen. Het probleem zit hem bij het deel van de ggz die gefinancierd wordt vanuit de zorgverzekeringswet. Door grote onzekerheid over de waarde van de hoeveelheid onderhanden werk binnen de organisaties kunnen accountants geen goedkeuring verlenen aan de door de organisatie opgestelde jaarrekening.

Onderhanden werk

Een van de manieren om meer zekerheid in de jaarrekening te krijgen is het uitvoeren van het self-assessment door de instelling. Hierbij voert de instelling zelf een controle uit op de financieringsstromen en het onderhanden werk. Bij onduidelijkheden kan de instelling een beroep doen op een informele zienswijze van de NZa.

De self-assessment heeft Arkin veel tijd en inspanning gekost, maar dat was het volgens Muller zeker waard. “Het Self-assessment heeft ons geholpen om de normonduidelijkheid op te lossen en een eenduidig controleprotocol te ontwikkelen. We kunnen laten zien dat we zaken op orde hebben.

Arkin sloot 2014 af met een positief resultaat van 652.000 euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top