ACTUEEL

'Tachtigers moeten van pillen af'

Artsen moeten aan tachtigplussers niet standaard pillen voorschrijven om hun bloeddruk en cholesterol te verlagen. De Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters (NVKG) waarschuwt in Trouw dat deze medicijnen veel slechter uitpakken voor ouderen dan nu wordt aangenomen.

Alle onderzoeken waaruit de voordelen van medicijnen blijken, worden uitgevoerd onder gezonde mensen jonger dan 65 jaar, zegt NVKG-voorzitter Hanna van der Jagt in de krant. "Maar voor mensen ouder dan 80 jaar hoeft dat helemaal niet op te gaan." Een lagere bloeddruk is vaak gewenst, maar kan nadelig uitpakken in situaties waarin het hart juist even extra hard aan het werk moet. Bijvoorbeeld wanneer iemand opstaat uit een stoel, of langere tijd moet blijven staan. Dan vergroot een lagere bloeddruk juist het risico op valpartijen.

Veel mensen beginnen op jongere leeftijd aan de dagelijkse medicatie en blijven die vervolgens ook op latere leeftijd slikken. Volgens Van der Jagt, zelf geriater in het AMC, wordt steeds duidelijker dat bepaalde medicijnen dan juist een nadelig effect kunnen hebben. "Niet puur vanwege de leeftijd, maar wel doordat men minder kan. Voor de vitale tachtiger geldt dat niet, voor veel anderen helaas wel."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top