Finance

Nieuwe stichting voor pgb-claims

Om voor elkaar te krijgen dat individuele zorgverleners hun achterstallig geld krijgen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), wordt dinsdag een nieuwe stichting opgericht: Stichting PGB Schadeclaim. Dat heeft Eric van der Goot, advocaat van de stichting, dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Individuele zorgverleners die werken voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), kunnen zich bij PGB Schadeclaim aanmelden. Die bekijkt vervolgens binnen twee weken op hoeveel geld de zorgverlener recht heeft en schrijft dan ook de SVB aan.

De stichting wordt opgericht na een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam, die heeft bepaald dat een zorgverleenster die voor een pgb-houder werkt, van de SVB een verhoging op haar loon moet krijgen, omdat dat loon te laat is uitgekeerd, aldus Van der Goot.

Als een werkgever loon te laat uitbetaalt, heeft een werknemer recht op een verhoging, die uiteindelijk kan oplopen tot 50 procent van het loon, legt Van der Goot uit. Zijn cliënt die de zaak voor de rechter had gebracht, had daar eigenlijk ook recht op, maar de rechter besloot de verhoging te matigen tot 25 procent. Volgens Van der Goot biedt deze zaak perspectief voor andere zorgverleners die nog geld moeten krijgen van de SVB.

De SVB betaalt tegenwoordig rechtstreeks uit aan zorgverleners die werken voor mensen met een pgb. De uitspraak van de kantonrechter is opvallend, omdat de SVB niet de eigenlijke werkgever van de zorgverlener is, maar dus wel het loon en de verhoging moet uitbetalen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top