ACTUEEL

Thuis bevallen is onveiliger voor sommige vrouwen

Bij vrouwen die in armere regio’s en wijken in Nederland wonen, overlijden meer kinderen bij de geboorte wanneer de vrouw thuis bevalt in plaats van in het ziekenhuis. Dat is de conclusie van een nieuwe studie door economen Reyn van Ewijk (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Mainz), Meltem Daysal en Mircea Trandafir (beide University of Southern Denmark).

De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 356 duizend vrouwen die tussen 2000 en 2008 in Nederland bevielen. Tussen het begin van de jaren tachtig en het einde van het afgelopen decennium daalde de kindersterfte in Nederland van 4,25 naar 2,42 per duizend geboortes. Naar schatting bijna de helft van deze afname kwam doordat vrouwen in deze periode minder thuis bevielen.

Toch zijn thuisbevallingen niet voor alle vrouwen gevaarlijker. In de rijkere helft van Nederland zijn thuisbevallingen niet onveiliger voor het kind dan ziekenhuisbevallingen, stellen de onderzoekers. Zij vermoeden dat vrouwen in armere gebieden van ziekenhuisbevallingen 'profiteren', omdat bij hen het inschatten van een laag of hoog risico op bevallingsproblemen lastiger is, bijvoorbeeld door een moeilijkere communicatie met de verloskundige.

Vergelijken

De discussie over de veiligheid van thuisbevallingen speelt al langer. "Thuis- en ziekenhuisbevallingen vergelijken is moeilijk," zegt Reyn van Ewijk. "Vrouwen met een laag risico op complicaties mogen zelf kiezen waar ze bevallen. Maar ook laagrisicovrouwen verschillen onderling in hun risicofactoren. De meest riskante onder de laagrisicobevallingen vinden meestal plaats in het ziekenhuis. Dat zorgt ervoor dat de effecten van zulke ziekenhuisbevallingen moeilijk te onderscheiden zijn van de effecten van thuisbevallingen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Luuk van der Heiden

30 juli 2015

De onderzoekers schrijven: 'The lack of an impact on the 5-minute Apgar score suggests that the general health of low-risk babies born in a hospital is similar to those born at home shortly after birth. Hence, any mortality reductions from a hospital birth are likely due to the medical care provided after delivery.' Kortom, het ligt niet aan de thuisbevalling op zich, maar aan de zorg daarna. Nog al een nuanceverschil.

Top