ACTUEEL

Schotse ebolapatiënt in kritieke toestand

Een Schotse verpleegkundige die in januari genezen was verklaard van de ziekte ebola, verkeert volgens haar artsen nu in zeer kritieke toestand. Ze wordt sinds vrijdag op een speciale afdeling behandeld, meldde het Royal Free Ziekenhuis in Londen woensdag.

De 39-jarige verpleegkundige was eind vorig jaar geïnfecteerd geraakt tijdens een hulpoperatie in Sierra Leone. Afgelopen vrijdag is ze teruggebracht naar de kliniek vanwege "een ongewoon late complicatie van de ziekte". Over de specifieke symptomen deed het ziekenhuis geen mededelingen.

Het ebolavirus kan zich verstoppen in lichaamsdelen als ogen, borsten en zaadballen, terwijl de patiënt op basis van bloedtesten al genezen is verklaard. Volgens virologen kan er daardoor sprake zijn van een post-ebolasyndroom. "De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat mensen die ebola hebben overleefd, mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen krijgen die nog jaren nadat ze schoon zijn verklaard kunnen aanhouden", zei ebola-expert Ben Neuman van de universiteit van Reading.

Ebola is een van de dodelijkste virussen ter wereld. Vorig jaar raakten in West-Afrika 28 duizend mensen besmet, van wie 11.300 het niet overleefden. De helft van hen meldt inmiddels chronische naweeën, waaronder zeer pijnlijke gewrichten en oogontstekingen die kunnen leiden tot blindheid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top