ACTUEEL

Senator Loek Hermans stapt op na Meavita-uitspraak

Loek Hermans vertrekt uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de VVD-fractie was. Aanleiding is de uitspraak van de ondernemingskamer over Meavita. Hermans leidde de raad van commissarissen bij het thuiszorgbedrijf, dat in 2009 omviel.

De rechters van de ondernemingskamer bekritiseerden hem maandag fel. Volgens de rechters heeft Hermans andere commissarissen "ten onrechte niet volledig geïnformeerd over de bestaande problemen" bij Meavita. Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen" over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen. Volgens de rechters heeft de top van het bedrijf zich schuldig gemaakt aan wanbeleid.

Hermans laat in een verklaring weten: "Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen."

Miljoenenschuld

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten. De FNV was naar de Ondernemingskamer gestapt. De vakbond wil de schade van de medewerkers verhalen op de vroegere top, onder wie Hermans.

Begrip

De VVD begrijpt het besluit van Loek Hermans om op te stappen uit de Eerste Kamer. Daar was hij voorzitter van de VVD-fractie. "We zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan'', liet het partijbestuur in een verklaring weten. Ook premier Mark Rutte is Hermans "ongelooflijk dankbaar" voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan.

Hermans is al sinds de jaren zeventig actief voor de VVD. Hij was gemeenteraadslid, burgemeester, commissaris van de Koningin, minister, Tweede Kamerlid en Eerste Kamerlid. "Loek kennende, weet ik zeker dat we ook in de toekomst altijd een beroep kunnen doen op zijn expertise en jarenlange ervaring", verklaarde VVD-voorzitter Henry Keizer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top