Tech

Deventer Ziekenhuis controleert medicijnen met MedEye

Het Deventer Ziekenhuis introduceert de MedEye, een apparaat waarmee het toedienen van medicijnen aan het bed van de patiënt extra wordt gecontroleerd. Met deze oplossing wil het ziekenhuis toe naar foutloze medicatietoediening.

MedEye is ontwikkeld door de Nederlands-IJslandse medical startup Mint Solutions. Het is een kleine computer waarin een 3D-scanner en geavanceerde software zit, zo licht het Deventer Ziekenhuis toe.

De verpleegkundige controleert de medicatie die eerder is voorgeschreven en samengesteld, haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Omdat alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, kan de MedEye zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt. De gegevens worden namelijk vergeleken met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem dat het ziekenhuis eerder al invoerde.

Deventer zegt het systeem uitgebreid te hebben getest. Daarbij kwamen per dag 3 tot 4 medicatiefouten aan het licht. "Het toedienen van medicijnen blijft mensenwerk", zegt ziekenhuisapotheker Peter Wierenga. "Verpleegkundigen blijven zelf uiteraard de medicijnen controleren, maar de MedEye is een extra slot op de deur. Mens én machine sluiten nu samen de keten van een juiste medicijnverstrekking."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top