ACTUEEL

Machteld Huber is Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid

Machteld Huber is uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015. Huber won de verkiezing die georganiseerd is door de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland.

Dit is woensdag bekendgemaakt tijdens het Nationaal Congres Volksgezondheid.

Machteld Huber heeft gewonnen vanwege haar inspanningen om een nieuwe definitie van gezondheid nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Zij heeft met de introductie van het nieuwe concept ‘positieve gezondheid’ veel losgemaakt in de gezondheidszorg, aldus de organisatoren. Ze heeft de nieuwe definitie van gezondheid die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geformuleerd op zijn kop gezet door niet de nadruk te leggen op 'ziek zijn', maar op 'gezond'. Deze nieuwe definitie gaat uit van eigen kracht en meer hulp uit de wijk.

Het concept positieve gezondheid sluit volgens de initiatiefnemers "prachtig" aan bij de ontwikkeling naar meer zelfregie en zelfredzaamheid, en naar waarde toekennen aan kracht van personen met minder goede gezondheid of omstandigheden. Huber legt daarmee volgens hen een sterke verbinding van de publieke gezondheid met het sociaal domein én met de eerstelijns zorg. Prijsuitreiker Jolande Sap: "Als je in staat bent om de gezondheidsdefinitie van de WHO ter discussie te stellen en hier nationaal en internationaal aandacht voor weet te krijgen; dan ben je een invloedrijk persoon".

Het was de zesde keer dat de NPHF en GGD GHOR Nederland de verkiezing 'Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid' organiseerden. De winnaar van vorig jaar was Yvonne Vanneste, jeugdarts GGD West-Brabant en projectleider M@ZL.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

7 april 2016

Terecht Machteld!
Proficiat!
En nu iedereen ook de consequenties nemen: implementeren!
Zie daartoe ook www.skipr.nl/blogs/id2596-de-zorg-op-zijn-kop.html

Fred van Keulen

10 april 2016

Geweldige plaats in de wereld van gezondheidszorg: welverdiend Machteld. Hartelijke groet, Fred van Keulen

Adrie van Osch

10 april 2016

Helemaal verdiend. De definitie van positieve gezondheid van Machteld Huber staat aan de basis van de strategie van mijn organisatie BrabantZorg. Het geeft op een prachtige manier richting aan ons handelen.

Gert Pasman

27 maart 2017

Dag Machteld,
Wat breng jij prachtig onder woorden, wat wij al jaren zeggen tegen onze cliënten. Het gaat voor een belangrijk deel om je eigen gevoel en niet alleen om de diagnose en medicatie!
Nu de huisartsen nog, we zouden ze Gezondheidsadviseur kunnen noemen? Dat geeft al een push in de goede richting.
Veel succes.

Top