ACTUEEL

Nederlanders checken huid onvoldoende op verdachte plekjes

Bijna 65 procent van de Nederlanders checkt de huid zelf niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Ruim een op de vijf heeft bovendien geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom.

Stichting Melanoom liet een enquête uitvoeren onder 1072 Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar. “Het onderzoek laat zien dat veel mensen geen idee hebben waar ze op moeten letten, terwijl er op tijd bij zijn letterlijk je leven kan redden”, zegt Astrid Nollen-De Heer, directeur van Stichting Melanoom. 99 procent van de mensen die melanoomkanker krijgen, overleeft de ziekte door vroege detectie.

Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, start Stichting Melanoom vandaag de campagne #checkjezelf. Dermatologen adviseren om één keer per kwartaal de huid te checken op verdachte plekjes.

Jaarlijks krijgen bijna 6000 mensen te horen dat zij melanoom – de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker – hebben. Op de site van de stichting staan de vijf kenmerken van melanoom. Denk aan het groeien of uit het niets ontstaan van een moedervlek, maar ook aan het herhaaldelijk bloeden of jeuken ervan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter de Kuijer

13 juli 2016

Net zo goed als je een halfjaarlijkse gebitscontrole hebt bij de tandarts, borstkankeronderzoek of een check bij de huisarts zou er een mogelijkheid moeten zijn voor een 'normaal' bezoek aan de huid- of huisarts gericht op onregelmatigheden van de huid. Zelf kun je bovendien je rug niet inspecteren. Bovendien vind ik het een gekke vraag aan de huisarts: "Wilt u mijn lichaam even controleren op melanomen e.d." Dus niet alleen een zaak voor de patiënt maar ook een vraag voor de zorgvoorzieningen. Een laagdrempelige huidspecialist voor controle en het tegelijk even wegnemen van wild vlees e.d.
P. de Kuijer

Top