ACTUEEL

VUmc en AMC mogen van NZa verder met fusieplannen

De fusie tussen het VU medisch centrum en het Academisch Medisch Centrum is een fase verder. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de aanvraag van partijen goedgekeurd.

De NZa is van oordeel dat de betrokken partijen hun personeel, cliënten en overige stakeholders zorgvuldig hebben betrokken bij de voorbereiding van de fusie. Daarnaast brengt de voorgenomen fusie de cruciale zorg aan patiënten niet in gevaar. AMC en VUmc verwelkomen de goedkeuring van de NZa.

De fusie heeft een lange aanloop gehad, AMC en VUmc maakten al in 2011 plannen om nauwer te gaan samenwerken. Naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de NZa hebben beide universitair medische centra hun plannen voor de komende jaren verder uitgewerkt. Eerder dit jaar werden AMC en VUmc al gesplitst in twee zelfstandige rechtspersonen om de fusie te kunnen doorzetten.

De NZa toetst bij fusies in de zorg of de besluitvorming goed is verlopen. Dat is een procedurele toets. De NZa beoordeelt niet de inhoud van de fusieplannen. Ook gaat zij na of door de fusie de cruciale zorg die instellingen leveren mogelijk in gevaar komt. Het is nu aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om een uitspraak te doen over de mogelijke gevolgen van de fusie voor de concurrentie. De ACM liet in 2015 weten dat een eventuele fusie moet worden beschouwd als een vorm van concentratie en om die reden meldingsplichtig is.

Ambitieuzer profiel

Met de bestuurlijke fusie beogen AMC en VUmc naar eigen zeggen 24 uur per dag en 7 dagen per week betere zorg te bieden, vooral door bundeling van krachten bij hoog-complexe zorg en minder vaak voorkomende ziekten. Daarnaast blijven ze in staat het volledige palet aan academische zorg en de daarmee verband houdende opleidingen in de groot-Amsterdamse regio, Noord-West Nederland, het Gooi en Flevoland te kunnen blijven bieden. AMC en VUmc kunnen door de bestuurlijke fusie dure infrastructuur beter benutten, waardoor de doelmatigheid in het onderzoek en in de zorg zal toenemen. Tot slot zullen AMC en VUmc door hun samenwerking steeds beter internationaal onderzoek aantrekken en een ambitieuzer profiel realiseren. Dit is aantrekkelijk voor studenten en onderzoekers uit binnen- en buitenland en heeft potentieel een belangrijke spin-off voor de economie.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top