ACTUEEL

'Verbied verkoop van lachgas aan minderjarigen'

Het gebruik van lachgas neemt toe onder jongeren, maar zij zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van intensief gebruik. Trubendorffer, hulp bij verslaving, pleit daarom voor een legitimatieplicht voor jongeren bij de aanschaf van slagroompatronen.

"Acht procent van alle twaalf- tot zestienjarigen in Nederland heeft weleens lachgas gebruikt", zegt Dick Trubendorffer, directeur van Trubendorffer. "Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het gebruik -dat zeker niet zonder risico’s is– wordt gestimuleerd doordat het eenvoudig op legale wijze is te verkrijgen. Minderjarigen kunnen bijvoorbeeld eenvoudig bij de Blokker een doos met 50 patronen kopen voor € 30,95."

De kans om verslaafd te raken aan lachgas is klein. Toch kleven er volgens Trubendorffer weldegelijk risico’s aan. "Naast gevaren bij het innemen, zoals je mond en luchtwegen die kunnen bevriezen, kunnen kinderen flauwvallen en daarbij letsel oplopen", zegt Dick Trubendorffer.

Te veel lachgas en te weinig zuurstof leidt verder tot schade aan de hersenen. Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Veelvuldig gebruik  leidt tot een verlaagde vruchtbaarheid doordat aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen wordt verstoord.

Inmiddels zijn er al enkele particuliere initiatieven gestart om de verkoop van slagroompatronen aan jongeren terug te dringen. Een druppel op een gloeiende plaat, zegt Trubendorffer. "Er is landelijk beleid nodig om de jeugd te beschermen tegen blijvend neurologisch letsel."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top