Finance

Rivas en ASz gaan niet in hoger beroep om fusieverbod

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) en Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis zien af van een bestuurlijke fusie. Zij hebben besloten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) terecht geen toestemming heeft gegeven voor de fusie.

"We vinden onze eigen argumenten nog steeds sterk en blijven van mening dat een bestuurlijke fusie gunstig zou zijn voor patiënten en cliënten in de regio en voor de toekomst van onze organisaties", zeggen Kees Heijblom (raad van bestuur van Rivas Zorggroep) en Peter van der Meer (bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis). Maar, stellen zij, er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Ze vinden het niet verantwoord om verder te strijden, nadat het traject al ruim drie jaar heeft geduurd en veel energie en geld heeft gekost.

De samenwerking is geenszins van de baan, benadrukken Heijblom en Van der Meer. De ziekenhuizen gaan bezien hoe zij zonder fusie verder invulling kunnen geven aan de al bestaande samenwerking. "Op veel gebieden verlenen we al jaren samen zorg aan onze patiënten en dat levert grote voordelen op. We gaan dat zonder twijfel verder uitbouwen. Een bestuurlijke fusie was daarvoor een gunstig ‘voertuig’ geweest, maar het is zeker niet de enige manier."

Concurrentiedruk

De ACM verbood de fusie in de zomer van 2015, omdat de concurrentiedruk in de regio zou wegvallen als de twee ziekenhuizen samengaan. In september van dit jaar handhaafde de rechtbank in Rotterdam dit verbod in een beroepsprocedure die de beide zorgorganisaties hadden ingesteld tegen de ACM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top