ACTUEEL

Scheurbuik is terug

Het is een ziekte die thuishoort in films over matrozen die vierhonderd jaar geleden de wereldzeeën bevoeren: scheurbuik. Door een langdurig tekort aan vitamine C ontstonden zwellingen en bloedingen. Zonder behandeling stierf je eraan. Een arts in Sydney was verbaasd toen hij recent bij meerdere patiënten de diagnose scheurbuik moest stellen.

Scheurbuik in de 21e eeuw is een opmerkelijke aandoening, zeker als die voorkomt in een ontwikkeld land als Australië. Penelope Jackson bleek de eerste patiënt die last kreeg van bloedend tandvlees, zweren, pijnlijke spieren en loszittende tanden, allemaal tekenen van scheurbuik. De oorzaken waren snel duidelijk: te weinig fruit en kapot gekookte groente, waardoor haar vitamine C-inname schrikbarend laag was.

De behandelend specialist ontdekte vervolgens nog meer scheurbuikpatiënten in zijn kliniek. Het bleek te gaan om diabetespatiënten die bang waren dat door het eten van vers fruit hun glucoseniveau te hoog zou worden, zo schreef de arts dinsdag in Diabetic Medicine. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top