Finance

Zilveren Kruis en DSW gaan dure protonentherapie vergoeden

Zilveren Kruis en DSW nemen in de regio Rotterdam de kosten voor een nieuwe behandeling van kanker op zich. Het gaat om de protonentherapie die de twee verzekeraars bij een centrum in Delft inkopen. Daar werken het Erasmus MC, de TU Delft en het Leidse academische ziekenhuis samen.

Het centrum is eind volgend jaar klaar. Volgens het AD kunnen kankerpatiënten dan relatief nieuwe vorm van bestraling krijgen, waarbij de dosis heel nauwkeurig in de tumor terechtkomt. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

De twee verzekeraars hebben een contract afgesloten voor drie jaar, om zo de nieuwe therapie geleidelijk in te voeren. DSW-directeur Chris Oomen verwacht dat in eerste instantie enkele honderden patiënten in aanmerking komen voor deze nieuwe vorm van bestraling.

Patiënten kunnen alleen na verwijzing van een specialist in Delft terecht, na de opening van HollandPTC in het najaar van 2017. Er zijn afspraken gemaakt met onder meer het Erasmus MC in Rotterdam, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en de MCH-Bronovo groep in Den Haag over het verwijzen. De gesprekken met Antoni van Leeuwenhoek, AMC en VUmc lopen nog, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top