ACTUEEL

Voormalige top Meavita schikt voor miljoenen met curatoren

De achttien voormalige bestuursleden en commissarissen van Meavita hebben met de curatoren een schikking getroffen van circa 1,8 miljoen euro. Volgens advocaten van de voormalige top is de schikking getroffen "zonder erkenning van enige aansprakelijkheid".

De Hoge Raad heeft de uitspraak van de Ondernemingskamer over de Meavita-zaak vernietigd en geoordeeld dat de Meavita-zaak overnieuw moet. “Een nieuwe behandeling van de zaak bij de Ondernemingskamer vergt echter niet alleen weer veel tijd maar gaat ook alle partijen weer veel geld kosten”, stellen Henk Pasman en Josephus Jitta van het advocatenkantoor Wijn & Stael. Volgens hen is het na een jarenlange strijd tijd om weer vooruit te kijken.

De FNV is niet bij de totstandkoming van deze overeenkomst betrokken. De vakbond laat in een reactie weten dat de zaak Meavita voor de FNV pas afgelopen is als oud-medewerkers de schade vergoed krijgen die zij bij het faillissement van het zorgconcern in 2009 opliepen. De FNV vindt het belangrijk dat de bestuurders en toezichthouders hun verantwoordelijkheid nemen en leren van het verleden.

Genoeg geld in kas

Advocaat Arno van Deuzen die de Meavita-zaak voor de FNV voert, zegt: "In de schikking die is getroffen is de FNV geen partij. Dus de schadeclaim van de werknemers staat hier buiten. Die blijft dan ook gewoon staan. Nu de curatoren over 1,8 miljoen extra beschikken ziet de vergoeding van die paar ton aan schadeclaims voor voormalig Meavita-medewerkers er wel beter uit. Er is daarvoor nu genoeg geld in kas."

De vakbond heeft de zaak rond het wanbeleid bij Meavita in 2009 aangespannen om compensatie te krijgen voor de zorgmedewerkers. Hun schade varieert van ontslagvergoedingen die in rook zijn opgegaan, tot een verlies aan vergoedingen voor onkosten en overwerk. De FNV heeft inmiddels een schadeclaim ingediend. Dat de procedure inmiddels al bijna acht jaar duurt, komt volgens FNV mede doordat de bestuurders en toezichthouders "veel uitstel gevraagd hebben" en zo "keer op keer formele beren op de weg hebben geplaatst".

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

26 januari 2017

Schandalig!

Olaf Wijman

27 januari 2017

"zonder erkenning van enige aansprakelijkheid" > inderdaad schandalig. Een rechterlijke uitspraak was beter geweest.

Olaf Wijman

28 januari 2017

Wel of niet aansprakelijk, niet goed dat er nu geen rechterlijke uitspraak komt. Reden is dat doorgaan te veel geld gaat kosten!? Maar toch, als deze bestuursleden en commissarissen de overtuiging hebben dat ze niets fout hebben gedaan, zou je dan niet juist een rechterlijke uitspraak willen hebben?

Top