HRM

V&VN-directeur: nieuw kabinet moet tekort verpleegkundigen aanpakken

"De zorg drijft op de kurk van de verpleging", zegt Sonja Kersten, directeur van branchevereniging V&VN. Een nieuw kabinet moet dan ook prioriteit geven aan het opvangen en wegwerken van tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden.

"Op het moment dat we niet voldoende mensen in huis hebben, kunnen we ook niet de optimale mix organiseren, dus voldoende personeel op allerlei niveaus die elkaar kunnen versterken", zegt Kersten. "Dan hebben we een probleem. Dan hoeven we het  niet te hebben over de betaalbaarheid van de zorg, maar dan moeten we het gaan hebben over of er wel genoeg mensen zijn om die te leveren."

Volgens Kersten hebben de tekorten twee oorzaken. Enerzijds zijn er te weinig goede stageplekken, waardoor de instroom bij opleidingen al moet worden beperkt. Anderzijds is de uitstroom groot door de toenemende werkdruk. Hoe een nieuw kabinet deze twee bewegingen kan ombuigen licht Kersten hieronder toe:


 
---
Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>

1 Reacties

om een reactie achter te laten

hans peltenburg

8 februari 2017

En waarom pleit de VenVN nu niet voor échte HBO en MBO salariëring. Zó kan de zorg nooit concureren tov sectoren waar wel salarissen gelden naar opleidings niveau. De FNV is eigenlijk de enige bond die dáár voor pleit !!!

Top