ACTUEEL

Van Rijn stelt toekomst Kindertelefoon veilig

Het Rijk neemt vanaf volgend jaar de financiering van de Kindertelefoon voor zijn rekening. Het was de bedoeling dat elke gemeente afzonderlijk een bijdrage zou gaan leveren, maar de Kindertelefoon zelf was bang er niet met elke gemeente uit te komen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deelt die vrees en wil de financiering daarom landelijk regelen.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor anonieme hulpdiensten zoals de Kindertelefoon. Om het voortbestaan van de hulplijn voorlopig te garanderen betaalde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de afgelopen jaren namens al haar leden. Die regeling loopt echter 1 januari 2018 af.

Liever landelijk

Alle gemeenten moesten voor 1 juni 2017 afzonderlijke afspraken maken met anonieme hulpdiensten zoals de Kindertelefoon, maar waren daar nog niet allemaal in geslaagd. Daarom trekt Van Rijn de kwestie nu naar zich toe, des te meer omdat 78 procent van de gemeenten in een VNG-peiling aangeeft de financiering liever landelijk geregeld te zien. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 juni 2017

Daar wordt een mens wel verdrietig van als gemeenten geen geld over hebben voor de Kindertelefoon. Misschien een begin van een discussie of Jeugdzorg, WMO en participatiewet wel bij de gemeenten kan blijven? Onder zorgbehoevende burgers in diverse gemeenten zijn veel schrijnende gevallen sinds januari 2015. Om te beginnen moet de gemeentelijke zorg overal weer eensduidiger worden.

Top