ACTUEEL

IGZ geeft Het Groene Erf last onder dwangsom

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Het Groene Erf op 30 mei jongstleden een last onder dwangsom gegeven. De inspectie ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de zorgaanbieder niet heeft voldaan aan de punten in een eerder gegeven aanwijzing.

In de aanwijzing stond dat de verbeteringen moesten plaatsvinden op het gebied van kwaliteit en veiligheid, cliëntdossier, deskundigheid en inzet van personeel, medicatieveiligheid en goed bestuur. Het Groene Erf, een kleinschalige zorgaanbieder in Waarland, moet zorgen dat de inzet van personeel wordt afgestemd op de zorgvraag van cliënten. Verder moet de zorgaanbieder zo snel mogelijk een aantal verbeteringen doorvoeren in de organisatie en concreet en aantoonbaar maken dat zij naleving van het beleid op het terrein van intimiteit, vriendschap, seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen cliënten borgt.

Daarnaast moeten de medewerkers voor de cliëntendossiers de risico’s van elke cliënt inventariseren en evalueren en daar de zorg en ondersteuning op baseren. Ook moeten de medewerkers op een verantwoorde manier met relevante, actuele richtlijnen, protocollen en/of werkinstructies werken. Het Groene Erf mag cliënten die langdurige zorg nodig hebben voorlopig niet aannemen. Dat mag pas weer als de IGZ heeft vastgesteld dat de zorgaanbieder voldoet aan de genoemde vereisten en normen of als de aanbieder duidelijk kan aantonen dat de genoemde vereisten en normen worden nageleefd.

Dwangsom

Het Groene Erf krijgt vier weken om aan de last te voldoen. Als zij niet binnen deze termijn aan de last voldoet, moet Het Groene Erf - per week dat niet wordt voldaan - een dwangsom betalen van 1000 euro, met een maximum van 10.000 euro. De inspectie heeft contact met de curator omdat de zorginstelling een faillissement heeft aangevraagd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top