Vastgoed

Beleggen in seniorenhuisvesting steeds populairder

Beleggen in seniorenhuisvesting steeds populairder

Vastgoedadviseur CBRE verwacht dat beleggers dit jaar 2017 meer zorgvastgoed zullen kopen dan vorig jaar. Vooral seniorenhuisvesting is populair, zorgaanbieders verkopen steeds meer van hun vastgoed maar blijven vaak betrokken door de zorg te leveren aan de bewoners.

Dit blijkt uit het rapport Trends Nederlands Zorgvastgoed.

Beleggers hebben circa 233 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlands zorgvastgoed in het eerste half jaar van 2017. Dit is weliswaar 8 miljoen euro minder dan in dezelfde periode het jaar ervoor, het hogere bedrag in het eerste half jaar van 2016 is te verklaren uit één grote transactie. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld, volgens Jeroen Hermus, director healthcare bij CBRE.

In het eerste half jaar van 2017 hebben veel meer verschillende transacties plaatsgevonden. Voor de tweede helft van dit jaar zitten er volgens hem "meer dan ooit transacties in de pijplijn" die allemaal nog voor eind 2017 afgerond gaan worden. "Hierdoor zijn we ervan overtuigd dat we in 2017 het totale beleggingsvolume van 2016 gaan overtreffen."

Seniorenhuisvesting

Vooral seniorenhuisvesting is populair onder beleggers. Zo'n 73 procent van het beleggingsvolume is in het eerste zes maanden van 2017 geïnvesteerd in extramurale en intramurale huisvesting en particuliere woonzorg. Dit wordt in de hand gewerkt doordat steeds meer zorgaanbieders hun vastgoed verkopen. Hermus: "Hierdoor komen liquiditeiten vrij, worden vastgoedrisico's verkleind en kunnen zij zich langjarig blijven focussen op het leveren van goede zorg."

Dergelijke transacties vinden volgens Hermus steeds vaker plaats in nauwe samenwerking tussen zorgexploitanten en beleggers. "Door slimme constructies toe te passen kan de zorgexploitant langjarig betrokkenheid houden in het complex en hier de zorg blijven leveren. De belegger investeert vaak in verbetering en verduurzaming van het complex."

In het rapport biedt CBRE inzicht in de verschillende woonvormen voor zorgbehoevende senioren. Door gewijzigd overheidsbeleid en doordat senioren (en de familie) steeds kritischer worden, besluiten mensen bewuster over waar ze willen wonen en zorg ontvangen. "Bestaande en nieuwe zorgexploitanten spelen hierop in en rollen nieuwe woonzorgconcepten uit die nog beter aansluiten bij de zorgvraag van de senioren."

Zorgtransacties

Bijna de helft van het zorgvastgoed (49 procent) is in het eerste half jaar verkocht door zorginstellingen, de rest door projectontwikkelaars of woningcorporaties. In dezelfde periode in 2016 verkochten zorgaanbieders 60 procent van het zorgvastgoed. CBRE noteerde in de eerste zes maanden van 2017 43 zorgtransacties met een gemiddeld volume per transactie van circa 5,4 miljoen euro.

Belgische beleggers lijken verder op te rukken op de Nederlandse zorgvastgoedmarkt. Van het totale beleggingsvolume in het eerste half jaar van 2017 is 35 procent aangekocht door beleggers uit België alleen al. In de eerste zes maanden van 2016 kochten buitenlandse beleggers ongeveer 20 procent van het totale beleggingsvolume aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top