Vastgoed

Protest tegen houtkap voor nieuwbouw Noordwest Ziekenhuis

Inwoners van Alkmaar protesteren tegen de nieuwbouwplannen van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. De uitbreiding van het ziekenhuis zou ten koste gaan van een deel van de Alkmaarderhout, het oudste stadsbos van Nederland.

Volgens de gemeente en het ziekenhuis gaat het om een klein deel van het aloude stadspark dat gekapt moet worden voor nieuwbouw van het ziekenhuis, zo'n drie procent. De nieuwgevormde actiegroep Red de Hout vindt ook dat te veel, meldt Trouw.

Nieuwbouw in fasen

Het voormalig Medisch Centrum Alkmaar is aan een verbouwing toe. De operatiekamers voldoen niet meer aan de eisen. Een verhuizing naar een heel nieuw gebouw in Heerhugowaard werd overwogen, maar bleek toch te duur. Daarom is gekozen voor verbouwing en nieuwbouw in fasen op de huidige plek.

Voor de vernieuwbouw moet grond beschikbaar komen in de Alkmaarderhout, die in 1607 is aangelegd. Volgens de ziekenhuisorganisatie gaat het om 5900 vierkante meter waarvan hoogstens 1500 vierkante meter daadwerkelijk wordt bebouwd. Volgens de gemeente zal er niet meer dan 850 vierkante meter groen worden gekapt.

Petitie

Dat wil de actiegroep Red de Hout niet. Een petitie tegen de plannen van het ziekenhuis is door vierduizend mensen ondertekend. De gemeente zegt dat voor iedere boom die moet wijken, er elders groen wordt gecompenseerd. Volgens Red de Hout zijn de bomen in het park echter onvervangbaar.

Er ligt inmiddels een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. Eind dit jaar beslist de gemeenteraad en zal het bestemmingsplan worden vastgesteld. Daarna kan er bezwaar worden gemaakt. Red de Hout is voornemens dat de doen, aldus Trouw.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top