Finance

ETZ krijgt opnieuw A-rating van kredietbeoordelaar Fitch

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft opnieuw de kredietwaardigheid van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg beoordeeld met een ‘A-rating’. Vorig jaar kreeg het ziekenhuis de rating als eerste Nederlandse ziekenhuis.

Volgens het ETZ wordt met de beoordeling van Fitch Ratings de sterke, stabiele financiële positie van het ziekenhuis bevestigd, ook na de fusie. Fitch baseert de hoge kredietwaardigheid op de sterke marktpositie van het ETZ in de regio Midden-Brabant, de functie als traumacentrum en de aanwezigheid van een grote IC op het hoogste niveau. Ook de kennis en kunde op het gebied van neurochirurgische behandelingen en de inzetbaarheid van het bestralingsapparaat Gamma Knife dragen bij aan de positieve beoordeling.

De A-rating biedt het ETZ mogelijkheden om naar financiering te kijken bij andere kredietverstrekkers dan de gebruikelijke banken. Zo kon het ETZ door de A-rating onlangs een kredietovereenkomst van 43 miljoen euro afsluiten bij de Europese Investeringsbank (EIB). Het is de eerste keer dat de EIB op deze wijze een topklinisch ziekenhuis in Nederland ondersteunt. Het ETZ profiteert daardoor van lagere kapitaallasten.

Kredietwaardigheid

Het ETZ is het eerste en voor zover bekend enige ziekenhuis in Nederland dat zich laat toetsen door een kredietbeoordelaar, iets dat in het bedrijfsleven heel gebruikelijk is. Fitch Ratings beoordeelt een periode van enkele jaren voor de toets. Daarbij wordt gekeken naar alle factoren die van invloed zijn op de kredietwaardigheid van het ziekenhuis: financiële factoren zoals solvabiliteit en liquiditeit, maar ook het ziekteverzuim van de medewerkers, het marktaandeel en de toekomstverwachtingen. De totaalbeoordeling van het ETZ heeft geresulteerd in de A-rating.

Kredietwaardigheid wordt gebaseerd op een groot aantal financiële gegevens. Door deze te combineren, ontstaat een ‘credit rating’, dat de mate van kredietwaardigheid aangeeft. Deze credit rating wordt uitgedrukt in de letters A, B, C en D. 'AAA' staat voor zeer kredietwaardig. Bij een D-rating is er sprake van geen enkele kredietwaardigheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top