HRM

KwadrantGroep en FNV maken afspraken over werkdruk

De KwadrantGroep en FNV Zorg & Welzijn hebben afspraken met elkaar gemaakt over de arbeidsomstandigheden. Zo zullen er geen gedwongen ontslagen vallen, gaat er meer geld naar de zorg en gaat de zorgaanbieder in gesprek met medewerkers die meer willen werken.

Deze afspraken moeten de werkdruk, onderbezetting en ongezonde roosters aanpakken, stelt de vakbond in een verklaring. Afgesproken is onder meer dat verzorgenden in de Individuele Gezondheidszorg na hun proeftijd een vast contract krijgen; dat er duidelijkheid komt over het feit dat reistijd tussen cliënten wordt betaald als werktijd; dat tijd voor overdracht aan collega’s eveneens als werktijd kan worden geschreven; en dat er alleen gebroken diensten voorkomen als een medewerker er zelf om vraagt.

Bestuurder Roelof Jonkers van de KwadrantGroep is positief over de gemaakte afspraken. Hij wijst erop dat zijn organisatie te maken heeft met ouderen die steeds langer thuis blijven wonen en als gevolg daarvan steeds complexere zorg. Tegelijkertijd moet de zorgaanbieder meer met minder geld doen en is er ook nog eens krapte op de arbeidsmarkt.

"Hoe willen we met elkaar kwalitatief goede en betaalbare zorg leveren? Dat is een uitdaging voor de KwadrantGroep en tegelijk een maatschappelijke uitdaging. We gaan hierover dan ook graag verder in gesprek en samen op zoek naar oplossingen met de vakbonden én onze medewerkers."

Eerste successen

"We zijn blij dat de Raad van Bestuur naar zijn medewerkers luistert en dat zij de eerste successen hebben behaald", zegt Luisa Moreno Ruiz van FNV Zorg & Welzijn. "Maar we zijn er nog niet. Onze leden binnen De Kwadrantgroep gaan door tot de betere en gezondere roosters een feit zijn. De acties zijn voorlopig wel opgeschort."

De aanleiding voor het overleg waren acties van de vakbond tegen de hoge werkdruk. FNV overhandigde namens een aantal medewerkers aan de KwadrantGroep een petitie. Zij eisten onder meer dat de KwadrantGroep nieuw personeel werft om de hoge werkdruk te lijf te gaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top