Finance

Amphia 'verdient' miljoenen met Europese lening

Amphia 'verdient' miljoenen met Europese lening

De Europese Investeringsbank (EIB) maakt 100 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda. De lening komt deels in de plaats van een eerdere lening van 225 miljoen euro van BNG, Rabobank en ING. Door de gunstige financieringsvoorwaarden kan Amphia miljoenen euro’s besparen.

De Europese Investeringsbank (EIB) en Amphia ondertekenden op donderdag 19 oktober de financieringsovereenkomst. Tijdens de ceremonie werden ook de aangepaste financieringsovereenkomsten met BNG, Rabobank en ING ondertekend.

De EIB-lening vormt het sluitstuk van een aanvankelijk moeizaam financieringstraject. In 2015 meldde BN De Stem dat Amphia de start van de nieuwbouw moest uitstellen, omdat het ziekenhuis er niet uitkwam met het bankenconsortium. In de uiteindelijke kredietovereenkomst met het bankenconsortium werd wel rekening gehouden met een mogelijke deal met de EIB. “Er is in heel korte tijd, ontzettend complex werk verzet door mensen van EIB en Amphia”, reageert CFO Roos Leber. “En dat allemaal om met een investering van  100 miljoen euro de toekomst van Amphia in haar nieuwe behuizing te garanderen. Wij zijn de EIB en het bankenconsortium hiervoor buitengewoon dankbaar.”

Looptijd

Die dankbaarheid is begrijpelijk. "De nieuwe lening bij de EIB kent een veel lagere rente dan we met die drie banken waren overeengekomen en kent bovendien met 27 jaar een veel langere looptijd", legt Ivo Vergouwen, hoofd finance en control, in BN De Stem uit. "Voor ons is deze lening dus veel gunstiger waardoor we, zo is de verwachting, over de jaren heen miljoenen euro’s minder aan aflossing kwijt zullen zijn.’’

Op de nieuwe locatie zal multidisciplinaire zorg worden aangeboden met plaats voor meer dan 500 nieuwe één persoonskamers en 20 operatiezalen. Naar verwachting zullen dagelijks meer dan 3000 patiënten gebruik maken van het nieuwe ziekenhuis, dat daarmee werk biedt aan 4500 mensen.

Recordbedrag

De EIB is de kredietinstelling voor langlopende leningen van de Europese Unie, en is direct eigendom van haar lidstaten. Het maakt lange termijnfinanciering beschikbaar voor investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie. Het afgelopen jaar stelde de EIB een recordbedrag van 2,56 miljard euro beschikbaar voor projecten in Nederland. Amphia is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat door de EIB gefinancierd wordt via het “Investeringsplan voor Europa” van de Europese Commissie. Ook andere ziekenhuizen hebben in het recente verleden gebruik gemaakt van de kredietfaciliteiten van de EIB. Zo sloot het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) dit voorjaar een lening van 43 miljoen euro. Ook ziekenhuizen in Amsterdam, Deventer, Maastricht en Rotterdam hebben gezamenlijk voor honderden miljoenen euro's geleend bij de EIB.   

“Langetermijnfinanciering is van enorm belang voor moderne gezondheidszorg in Nederland, die met de nieuwste technologie zal moeten zorgen voor een ouder wordende bevolking", lichtte Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB, in Breda het optreden van de bank toe. In de laatste tien jaar investeerde de EIB meer dan 16 miljard euro in gezondheidszorg in Europa en de rest van de wereld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top