Tech

Nederlandse onderzoekers leiden Europees project organen-op-chips

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlandse orgaan-op-chip consortium hDMT staan aan de leiding van een Europees project rondom de ontwikkeling en implementatie van organen-op-chips. Aan het project doen in totaal zes Europese onderzoeksinstellingen mee.

Organen-op-chips zijn combinaties van menselijke mini-orgaantjes met onder meer microelektronica, microfluidica en nanosensors. Ze zijn belangrijk voor het ontwikkelen van veilige nieuwe medicijnen, het toepassen van personalized medicine en het verminderen van proefdiergebruik, aldus het LUMC.

De EU investeert via het programma Horizon 2020 de komende twee jaar een half miljoen euro in het ORgan-on-CHip In Development (ORCHID) project. ORCHID heeft als doel om de ontwikkeling van organen-op-chips te versnellen en de techniek voor een brede groep gebruikers in de wetenschap, de gezondheidszorg en de industrie beschikbaar te maken. Er komt onder meer een digitaal platform voor kennisuitwisseling en samenwerking tussen onder meer onderzoekers, verzekeraars, farmaceutische en biotechnologische bedrijven, voedingsindustrie, gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen.

---

Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention is innovation in cure, care & technology. Een interactieve congresdag met in totaal zo'n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo's van innovaties. Kijk hier voor het volledige programma.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top