Finance

GroenLinks wil winstverbod in de zorg uitbreiden

GroenLinks wil winstverbod in de zorg uitbreiden

GroenLinks wil het verbod op winstuitkering uitbreiden naar alle organisaties die feitelijk zorg aanbieden, dus ook naar bv’s die als onderaannemer diensten verlenen. Daarmee reageert de partij op de berichtgeving over constructies die zorgbedrijven zouden gebruiken om winsten weg te sluizen.

De Wet Toelating Zorginstellingen (Wtzi) verbiedt winstuitkeringen in de zorg. Het FD meldde vorige week dat zorgorganisaties daarom taken uitbesteden aan één of meerdere bv’s die niet onder dit verbod vallen, maar dezelfde eigenaar hebben. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wil deze praktijk aanpakken en komt met een initiatiefvoorstel.

Behalve een uitbreiding van het winstverbod, wil Ellemeet ook dat alle zorginstellingen, ook die met een relatief kleine omzet, worden verplicht om hun financieel jaarverslag openbaar te maken.

"Winstuitkeringen horen niet thuis in de zorg", zegt het GroenLinks-Kamerlid. "En de mazen in de wet die dit nu nog mogelijk maken, moeten onmiddellijk worden gedicht. Ons initiatiefvoorstel pakt het wegsluizen van zorggeld aan. Zodat geld bedoeld voor de zorg voortaan naar de zorg gaat, en niet naar de tweede auto van de zorgbestuurders."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top