ACTUEEL

Ziekenhuizen screenen ouderen voor darmkankeroperatie

Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwengein is begonnen met de screening van ouderen met dikke-darmkanker voorafgaand aan de operatie. Deze Advanced Geriatric Evaluation-ColoRectal Cancer, ofwel AGE-CRC, moet complicaties tijdens en na de operatie voorkomen en de kwaliteit van leven na afloop verbeteren.

Ellen van der Vlies (AIOS interne geneeskunde) heeft voor dit onderzoek van stichting Vrienden Integrale Oncologische Zorg (VIOZ) een subsidie gekregen van bijna 115 duizend euro.

Behalve in het St. Antonius Ziekenhuis wordt de studie uitgevoerd in het Universitair Medische Centrum Utrecht, Diakonessenhuis, Tergooi ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en het ziekenhuis Rivierenland. Inmiddels staat deelname open in drie centra en de drie andere centra zullen spoedig volgen.

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 15 duizend nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd. Meer dan de helft van deze patiënten is 70 jaar of ouder. Oudere patiënten lopen bij een operatie een hoger risico op complicaties. De AGE-CRC-studie richt zich specifiek op het in beeld brengen van de kwetsbaarheid en kwaliteit van leven van ouderen met darmkanker. Alle patiënten van 70 jaar en ouder met niet uitgezaaide darmkanker krijgen een uitnodiging om hieraan deel te nemen.

De studie wordt ondersteund door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Tevens is er een samenwerking met het PLCRC (Prospectief Landelijk CRC cohort (dikkedarm- en endeldarmkanker).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top