ACTUEEL

Verloskundigen spannen kort geding aan tegen VUmc en AMC

De Amsterdamse verloskundigenvereniging EVAA spant een kort geding aan tegen het VUmc en het AMC vanwege het niet nakomen van beloftes omtrent verloskundeklinieken bij beide ziekenhuizen. Dit meldt het tv-programma De Monitor.

De verloskundigen hebben samen met de twee ziekenhuizen als oplossing voor het volmeldingsprobleem in hun regio bedacht dat er in totaal 1400 vierkante meter beschikbaar wordt gesteld op het terrein van het VUmc en het AMC voor zogeheten Vrouwenklinieken. Hier zouden de specialiteiten van verloskundigen en de ziekenhuizen samenkomen: de verloskundigen richten zich op de begeleiding van vrouwen, met faciliteiten als pijnstilling en ctg-apparaten, terwijl het ziekenhuispersoneel het over kan nemen op het moment dat zwaarder medisch ingrijpen nodig is. EVAA-directeur Joke Klinkert zegt tegen De Monitor: "Zo krijgt de barende van alles het beste, maar hoeft ze geen duur ziekenhuisbed bezet te houden."

Volgens haar is er een door de raden van bestuur ondertekende samenwerkingsovereenkomst en hebben Zilveren Kruis en andere zorgverzekeraars een half miljoen euro geïnvesteerd in het initiatief, waar jarenlang over onderhandeld is. Maar de plannen zijn op losse schroeven komen te staan, zo hoorde Klinkert onlangs. Doordat de fusieplannen van het AMC en VUmc definitief doorgaan en andere prioriteiten voorrang krijgen, is er geen ruimte meer voor de Vrouwenklinieken.

Businesscase

De ziekenhuizen hebben de verloskundigen nog wel 300 vierkante meter bij het VUmc aangeboden, inclusief "wat vage beloftes over extra vierkante meters in de toekomst". Maar volgens Klinkert krijgen de verloskundigen daarmee de businesscase niet rond. Met het kort geding hoopt de EVAA de ziekenhuizen weer op het goede pad te krijgen. "En anders gaan we actie voeren. Het voelt als David tegen Goliath, maar dit móét lukken."

Het AMC en VUmc laten aan De Monitor weten dat zij het plan voor de Vrouwenklinieken omarmen. Ze verwachten meer resultaat van samen optrekken dan van een kort geding. In een schriftelijke reactie schrijven zij: "We hebben EVAA een groeimodel aangeboden naar 3.000 geboortes per jaar binnen enkele jaren. Vooralsnog is EVAA hier niet op ingegaan." Ook stellen ze: "Het nu vrijmaken van ruimte voor de volledige plannen van integrale geboortezorg, zou betekenen dat de capaciteit voor hele zieke zwangeren en hun ongeboren kind daaronder gaat lijden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top