ACTUEEL

Cathy van Beek wordt VWS-kwartiermaker duurzame zorg

Cathy van Beek is door het ministerie van VWS benoemd tot kwartiermaker duurzame zorg. Zij gaat met de zorgsector in gesprek om duurzaamheid versneld in te voeren. Het is voor elke instelling mogelijk om te vergroenen en minder schaarse grondstoffen en hulpstoffen te verbruiken. Van Beek gaat ze helpen met het juiste zetje in de rug.

Dat maakt het ministerie van VWS op 15 februari bekend. Verduurzaming van de zorgsector is een speerpunt binnen het nieuwe regeerakkoord. Het gaat hierbij onder andere om vermindering van de CO2-uitstoot, het opzetten van een circulaire economie en het verminderen van medicijnresten in water. Het mes snijdt aan twee kanten, zo redeneert VWS: een grote sector verduurzaamt en dringt de CO2-uitstoot terug en door het tegengaan van verspilling draagt het bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Verspilling

Zo is er een ziekenhuis dat vanuit duurzaamheid anders naar de voedselvoorziening is gaan kijken en verspilling van voedsel van 34 procent naar 11 procent heeft teruggebracht en nu streeft naar maximaal 5 procent. Dit terwijl de kwaliteit van de voeding net als de patiënttevredenheid substantieel is toegenomen. Reden genoeg voor VWS om serieus in te zetten op verduurzaming en daarmee terugdringen van verspilling.

Paradox

Cathy van Beek heeft veel ervaring met het vergroening binnen de zorgsector. Als bestuurder van het Radboudumc in Nijmegen was ze verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid. Naast het inzetten van groene energie en het terugdringen van medicijnresten in afvalwater realiseerde ze een overgang naar duurzame bedrijfskleding. Het bracht Van Beek dit najaar met stip op nummer 45 van de Duurzame Top 100 van Trouw. Volgens Cathy van Beek verkeert de sector nu nog in een staat van paradox: “De zorg probeert mensen beter te maken of kwaliteit van leven te bieden, terwijl hun ecologische voetafdruk een negatieve impact heeft op de omgeving en daarmee op de gezondheid van mensen. Het is onze verantwoordelijkheid om hier expliciet aandacht voor te hebben en deze vicieuze cirkel te doorbreken.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top