ACTUEEL

Obama bereikt geen doorbraak op topoverleg

In een zeven uur durend topoverleg heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Republikeinen donderdag niet kunnen winnen voor zijn omstreden plannen voor de gezondheidszorg. De Republikeinen vinden de voorstellen van de Democraat Obama te duur en hekelen de in hun ogen socialistische en on-Amerikaanse plannen, die tot veel overheidsbemoeienis zouden leiden.

Republikeinen 'ontmoedigd'

“Om eerlijk te zijn, ik was ontmoedigd door het resultaat”, zei Mitch McConnell, de leider van het Republikeinse blok in de Senaat na afloop van de top. “Ik denk niet dat er een Republikein is die dit wetsvoorstel van 2.700 bladzijden steunt”.
Een andere Republikeinse senator, Jon Kyl, hekelde de opstelling van Obama tijdens het debat. “Ik denk niet dat de president luisterde, ook al had hij ons uitgenodigd om onze ideeën aan te horen”, stelde Kyl.

Herzien wetsvoorstel

Het Witte Huis presenteerde maandag een herziening van het voorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg, dat 31 miljoen Amerikanen aan een verzekering moet helpen. Het nieuwe plan kost 950 miljard dollar (bijna 700 miljard euro) in de komende tien jaar. Obama hield donderdag met tientallen Republikeinen en Democraten overleg over zijn plannen.

Belastingvoordeel

Het nieuwe voorstel voorziet in een belastingvoordeel om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Het overheidstoezicht op de berekende premies wordt aangescherpt, om woekeren te voorkomen.

Compromisvoorstel

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden vorig jaar in met twee aparte wetsvoorstellen om de zorgsector te hervormen. Op basis van die plannen moet nu een compromisvoorstel worden ingediend, waarover de beide kamers van het Amerikaanse parlement nogmaals moeten stemmen. Na recentelijk verlies van een Senaatszetel aan de Republikeinen kan de oppositie de wetgeving met procedures vertragen.

Obama vastbesloten

Tijdens de top maakte Obama echter duidelijk dat hij vastbesloten is door te gaan met zijn plan voor de hervorming van de gezondheidszorg. Harry Reid, leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, sloot zich aan bij de woorden van de president. “Het is tijd om iets te gaan doen.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top