ACTUEEL

Cliëntenraad IJsselmeerziekenhuizen zet kaarten op CCN

Cliëntenraad IJsselmeerziekenhuizen zet kaarten op CCN

Wie de failliete IJsselmeerziekenhuizen gaat redden met een doorstart wordt woensdag 7 november bekend. De curator en andere betrokkenen willen het zo snel mogelijk regelen omdat de zorg in het ziekenhuis inmiddels afgeschaald wordt. Er zijn meerdere gegadigden, maar voorzitter van de cliëntenraad Cees de Bruin is er zeker van dat Cardiologie Centra Nederland (CCN) de IJsselmeerziekenhuizen gaat overnemen.

"Ik kan me geen andere partij voorstellen. Woensdag in de namiddag weten we het", aldus De Bruin. Wie de ziekenhuizen mag overnemen bepaalt de curator. Volgens een woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen is het nog helemaal niet zeker dat er woensdag al iets bekend is. "Vrijdag kwamen de laatste biedingen binnen en er moeten nog gesprekken gevoerd worden. In zo'n proces weet je nooit waar je tegenaan loopt. Woensdag is een streefdatum, maar het zou ook zomaar een week langer kunnen duren."

Op 3 november werd bekend dat CCN bij de curator een doorstartplan heeft ingediend. Het plan biedt een "zo breed mogelijk palet aan zorg op alle vier de locaties Lelystad, Emmeloord, Dronten, Urk".

St Jansdal

Ook het Ziekenhuis St Jansdal dingt mee naar de overname van MC IJsselmeerziekenhuizen. Het ziekenhuis in Harderwijk heeft op 2 november een bieding gedaan op de zorg van de ziekenhuizen. Het plan bestaat uit een "uitgebreide ziekenhuisvoorziening met poliklinieken, mogelijkheden voor diagnostisch onderzoek, poliklinische ingrepen en zeven dagen in de week een spoedpoli van 7.30 – 22.30 uur". Dit plan heeft volgens het St Jansdal de steun van de grootste zorgverzekeraars in de regio. 

Minister Bruins voor Medische Zorg heeft het ziekenhuis gevraagd om een aangepaste bieding te doen, waarin ook voortzetting van de acute verloskunde en een volledige spoedeisende hulp (SEH) in Lelystad wordt opgenomen. "Wij blijven echter van mening dat het handhaven van een volledig basisziekenhuis daar niet haalbaar is", aldus St Jansdal in en persverklaring. Voor acute verloskunde en een volledig ingerichte SEH zijn de risico’s voor de kwaliteit van zorg onder de huidige omstandigheden "te groot".

Antonius Zorggroep

De Antonius Zorggroep ziet het wél zitten om de acute verloskunde en een volledige SEH-afdeling voort te zetten, maar alleen in de Noordoostpolder en op Urk. De Antonius Zorggroep heeft de curator van de MC IJsselmeerziekenhuizen en de zorgverzekeraars een aanvullend bod gedaan om de medisch-specialistische zorg in deze regio op zich te nemen. Ook in dit geval heeft de minister gevraagd om een voorstel waarin wordt voorzien in het continueren van acute verloskunde en de SEH.

Minister Bruins probeert af te dwingen dat de acute verloskunde en de SEH-afdeling in Lelystad blijven. Hij is bereid om hiervoor desnoods de portemonnee te trekken. Op 5 november is Bruins echter minder stellig over het openhouden van de spoedeisende hulp en de acute verloskunde in het ziekenhuis in Lelystad. Voorafgaand aan een bezoek aan de IJsselmeerziekenhuizen zei hij zich in te zetten voor basiszorg in Flevoland, en "waar mogelijk ook acute zorg". Formeel heeft Bruins geen rol in de nasleep van het faillissement, maar onder druk van de Tweede Kamer probeert hij de regie te pakken.

Woordvoerder Geoffrey Rook van MC Groep, die ook namens de curator spreekt, laat weten dat de betrokkenen "heel blij" zijn met de inbreng van de minister. Hij noemt Bruins een invloedrijke speler, maar laat tegelijkertijd weten dat de curator het laatste woord heeft over wie de ziekenhuizen overneemt. Rook: "Wat de exacte invloed hierin van de politiek is, kan ik niet inschatten".

Loek Winter

Oppositiepartij PvdA is tegen een eventuele overname van de IJsselmeerziekenhuizen door CCN omdat zorgondernemer Loek Winter daar "een flinke vinger in de pap" heeft. Eerst het ziekenhuis op de fles, personeel en patiënten op straat en vervolgens alsof er niets gebeurd is weer opnieuw eigenaar worden, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen op Facebook. "Minister Bruins moet hier dus niet intrappen." Zij wijst op berichtgeving door NRC dat Winter bijna een kwart van alle aandelen CCN in handen zou hebben.

Volgens Igor Tulevski van CCN heeft Winter "nul" aandelen CCN. "Wat Ploumen zegt is feitelijk onjuist. Winter is nergens bij betrokken." Wel heeft Winter volgens Tulevski een belang in de bv Heart for Health, een werkmaatschappij die diensten levert aan CCN.

Slotervaart

Partijen die het bankroete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam willen kopen, krijgen tot begin deze week de kans om een bieding te doen. De curatoren verwachten eind van de week meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de uitkomsten. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top