ACTUEEL

NZa controleert op gesjoemel met burn-outdeclaraties

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat "een aantal'' ggz-instellingen controleren op sjoemelen met declaraties voor behandelingen van burn-outs. Eerder dit jaar kreeg zo'n ggz-aanbieder een zware boete voor onterechte burn-outdeclaraties. De behandeling werd als 'psychische stoornis' bij de zorgverzekeraar in rekening bracht.

Sinds 2013 wordt 'hulp bij werk- en relatieproblemen' niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Ggz-aanbieders moeten behandelingen van werkgerelateerde klachten zoals een burn-out declareren bij de werkgever of bij de patiënt zelf.

"We nemen dit hoog op omdat een behandeling die onterecht bij een zorgverzekeraar gedeclareerd wordt, ten koste gaat van geld dat aan andere patiënten besteed kan worden. Voor patiënten kan het daarnaast zeer nadelig zijn als in hun medisch dossier ten onrechte gemeld wordt dat zij aan een psychische stoornis lijden", aldus de NZa. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

15 november 2018

Op zich wel interessant dat een stelsel dat door de bezetter is geïntroduceerd om de werkenden gezond te houden nu een van de belangrijkste arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen lijkt te mijden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de achtergrond niet ken, dus lees mijn opmerking niet als kritiek, maar enkel als een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid gezien door het oog van een niet geïnformeerde buitenstaander.

Arne van Oranje

17 november 2018

Overclassificeren van depressieve klachten is niet de bedoeling.
Deze klacht dien je volgens de regels te behandelen in de Basis GGZ door een GZ-psycholoog of Psychotherapeut, beide dure gekwalificeerde behandelaren die je liever en beter inzet in de Gespecialiseerde GGZ.
Als men het nu officieel mogelijk maakt om, onder regie van een gekwalificeerde behandelaar, basispsychologen in te zetten in de Basis GGZ dan krijg je niet zo snel dit soort overclassificeringen en het kost ook nog minder.

Top