ACTUEEL

VGZ geeft Westfriese huisartsen geld voor 'meer tijd voor patiënt'

Een aantal huisartsen in Westfriesland krijgt van zorgverzekeraar VGZ de financiële middelen om wanneer nodig meer tijd aan de patiënt te kunnen besteden. Het gaat om een proef die tot eind 2019 duurt en zo’n 25 duizend patiënten kan bereiken.

De huisartsen die meedoen aan de pilot 'Meer Tijd Voor De Patiënt' krijgen financieel de mogelijkheid meer capaciteit in hun praktijk in te zetten en zullen werken met zowel langere als kortere consulten. "Zo hebben we meer tijd om een gesprek met patiënten te voeren en kunnen we daardoor een behandeling inzetten die beter past bij de zorgvraag en de persoon. Nu ervaren we vaak (tijds)druk en hebben we het gevoel tekort te schieten."

De verwachting van de pilot is dat meer tijd voor de patiënt leidt tot een positieve beïnvloeding van het werkplezier van de huisartsen en een hogere patiënttevredenheid. Op lange termijn wordt ook een daling van zorgkosten verwacht, omdat huisartsen minder vaak doorverwijzen, minder medicatie uitschrijven en minder diagnostiek aanvragen.

In de regio Gorinchem, waar de proef al sinds 2016 loopt, is het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis afgenomen met ruim 18 procent, zijn patiënten meer tevreden en is het werkplezier van huisartsen flink gestegen.  

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

17 november 2018

Vindt het sowieso al waanzin dat een zorgverzekeraar beslist hoeveel tijd jij mag besteden aan je patiënten. Door die tijdsdruk kan een huisarts ook andere belangrijke signalen over het hoofd zien waardoor de kosten in de tweedelijnszorg weer hoger worden of in het ergste geval geheel over het hoofd gezien worden met alle gevolgen vandien.

P Boerebach

20 november 2018

Wij bieden in ons gezondheidscentrum al 11 jaar standaard langere consulten aan patiënten aan en tonen al jaren (via de praktijkspiegel) aan dat onze overall kosten 4 tot 8% onder het landelijk gemiddelde liggen. Nog nooit hebben we een verzekeraar mogen ontvangen die geïnteresseerd was in hoe we dat voor elkaar kregen, in tegendeel: we worden op het matje geroepen dat we zoveel meer dubbele consulten declareren dan gemiddeld.
Het is in ieder geval prettig te zien dat het inzicht aan het ontstaan is dat meer tijd aan patiënten besteden geld oplevert in plaats van kost.

Top