ACTUEEL

PvdA trekt steun alcoholplan Klink in

De PvdA geeft geen steun geven aan het plan van demissionair minister Ab Klink van VWS om gemeenten de mogelijkheid te geven te experimenteren met de alcoholleeftijdsgrens voor jongeren. Dat zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag (EO).

Leeftijdsgrens oprekken

Het alcoholplan moet het relatief hoge alcoholgebruik onder jongeren beteugelen. Klink is van plan gemeenten de mogelijkheid te geven de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol op te rekken naar 18 jaar. Nu ligt die grens bij 16 jaar voor bier en 18 jaar voor sterke drank.

Meer alcoholtoerisme

Bouwmeester vindt dat het intrekken van de steun voor het plan niet samenhangt met de val van het kabinet. Volgens haar was zij altijd al sceptisch over het experiment, omdat de proef rechtsongelijkheid en alcoholtoerisme in de hand werkt. Nu het plan van Klink ter beoordeling aan de Kamer voorligt, oordeelt zij dat de voorwaarden van de proef niet goed zijn uitgewerkt en daarom trekt de PvdA de steun in. “Als het goed is heb ik daar een Kamermeerderheid voor”, analyseerde ze dinsdag.

Preventie en voorlichting

Het Kamerlid noemt het huidige plan “een raar compromis waar niemand wat aan heeft”. Zij wil dat de politiek veel meer werk gaat maken van preventie en voorlichting aan ouders. Verder pleit ze voor strenge regels en handhaving die ook echt te realiseren is. Ook het vormgeven van kinderalcoholpoli's verdient wat haar betreft aanbeveling. “We willen er alles aan doen om jeugd van de alcohol af te houden”, stelt ze. “Vooral ouders moeten we daarbij inzetten. Gebleken is dat kinderen hun eerste biertje vaak krijgen op hun twaalfde, bij de nasi.” De PvdA wil dat ouders hun kinderen pas op latere leeftijd bier aanbieden.

Comazuipen

De partij is die mening toegedaan wegens het grote aantal 'comazuipende' kinderen. “Dat is een groot probleem”, aldus Bouwmeester. “Het gaat om dronken kinderen die zichzelf en de maatschappij veel schade toebrengen.”

Draai van de PvdA

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP betreurt het besluit van de PvdA. “De nieuwe wet moet de gaten in de alcoholverkoop dichten. De draai van de PvdA is een onverwachte kink in de kabel.” (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaquelLeonard

23 december 2010

Some specialists tell that <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> aid people to live the way they want, because they are able to feel free to buy needed things. Furthermore, various banks present consolidation loan for young and old people.

social bookmarking website

26 oktober 2012

Just seo stuff by manual directory submission service can be efficient when we speak just about traffic optimization. Nevertheless, lots of people do not understand that. Therefore, they do not strive to utilize search engine optimization services and that is a big mistake just because professionals are able to optimize a website fast.

essays online

27 oktober 2012

There're lots of cool minutes in human's lifetime! Do not allow difficult tasks spoil them! You will enjoy your education when buy a+ essay!

Top