ACTUEEL

Kamer eist duidelijkheid overzelfmoordprotocol NVvP

Het CDA, de ChristenUnie en de SP willen van demissionair minister Ab Klink van VWS duidelijkheid over het protocol van de Nederlandse Vereniging voor Psychatrie (NVvP) waarin staat beschreven hoe psychiaters dienen te handelen bij herhaaldelijke verzoeken van patiënten tot hulp bij zelfdoding. In uitzonderlijke gevallen mag een psychiater besluiten de patiënt toestemming te geven de instelling te verlaten. Meestal heeft dit zelfmoord tot gevolg.

Onmacht

De SP en het CDA gaan Kamervragen stellen aan Klink. Volgens Kamerlid Henk van Gerven van de SP is de regeling een uiting van ‘pure onmacht’. Hij verwacht dat de richtlijn strijdig is met de wet.

Inzetten casemangers

In De Stentor laat Cisca Joldersma, Tweede Kamerlid voor de CDA, weten dat zij wil dat de minister het protocol een halt toe roept. ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman pleit voor palliatieve zorg bij extreme gevallen. Het ‘over de schutting gooien van patiënten’ moet stoppen. "Het gezondheidssysteem is zo verkokerd dat dit te vaak gebeurt. Elke patiënt moet een casemanager krijgen”, stelt ze.

Wiegma en Joldersma willen zo snel mogelijk een familievertrouwenspersoon in de zorg instellen die een brug moet slaan tussen behandelaars en familie.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top