ACTUEEL

Rechter veroordeelt ex-Icare-topman tot een jaar cel

Oud-topman van thuiszorgaanbieder Icare Bart V. is door de rechter veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens oplichting. Ook moet hij van de rechter bijna zes ton terugbetalen aan de thuiszorgorganisatie. Het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist.

Laakbaar

Het vonnis is veel lager uitgevallen dan de strafeis omdat de handelswijze van V. volgens de rechtbank in Assen weliswaar maatschappelijk laakbaar is, maar strafrechtelijk slechts zeer beperkt bewijsbaar. Zo achtte de rechter niet bewezen dat V. zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en belastingfraude. Wel bestraft de rechter V. voor het feit dat hij als topbestuurder door middel van oplichting een geldbedrag van 1,3 miljoen gulden buiten de macht van die zorginstelling gebracht. Vervolgens heeft hij er voor gezorgd dat een rechtspersoon buiten de zorginstelling van dit strafbare handelen heeft geprofiteerd.

Schimmige verkoop

Als bewijs voor verduistering en fraude presenteerde de officier van justitie bij de behandeling van de zaak in april tientallen e-mails, contracten en andere documenten. Daaruit zou blijken dat V. op schimmige wijze vele miljoenen euro's verdiend heeft aan de verkoop van diverse onderdelen van Icare, waarbij hij de raad van commissarissen om de tuin leidde.

Nog geen uitspraak

Het meest zou V. verdiend hebben aan de verkoop van Thuiszorg Perfect, een zelfstandig onderdeel van Icare dat op commerciële basis thuiszorg moest leveren. In 2001 verkoopt Icare het bedrijf voor het symbolische bedrag van één gulden aan de directeur van Thuiszorg Perfect. Tegen de toenmalige directeur Icare Thuiszorgwinkels eiste justitie eerder twintig maanden cel, maar daarover heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

2 juni 2010

hoezo rechtspraak? Met mij zullen nog vele anderen (zo niet allen) de opgelegde straf aan de veels te lage kant beoordelen.

Top