Finance

GGZ WNB moet twee miljoen per jaar verdienen

Overproductie, concurrerende nevenactiviteiten van gespecialiseerd personeel en gebrek aan financiële daadkracht zijn de voornaamste oorzaken van de penibele financiële situatie van GGZ Westelijk Noord-Brabant. Dat zegt tijdelijk bestuursvoorzitter Martin van Rooijen in dagblad BN De Stem.

Eigen vermogen

Oud-staatssecretaris Van Rooijen werd eind mei aangetrokken nadat topman Wubbo Petersen met buitengewoon verlof was gestuurd, om het verstoorde contact tussen GGZ WNB en de banken te herstellen.  De banken willen alleen zaken doen als GGZB kan aantonen als er de komende jaren twee miljoen euro winst wordt toegevoegd aan het eigen vermogen,  zo zei hij gisteren  in BN De Stem.

Tekort

In BN De Stem wijst Van Rooijen enkele belangrijke oorzaken aan voor de financiële problemen van de ggz-aanbieder. Zo draait GGZ WNB meer productie dan ze vergoed krijgt en is er in de loop der jaren onvoldoende daadkrachtig opgetreden. “Als we doorgaan zoals nu - dat wil zeggen meer patiënten behandelen dan waarvoor we vergoeding krijgen - wordt 2010 afgesloten met een tekort van meer dan een miljoen”, aldus Van Rooijen. “Dat pikken de banken niet en dat betekent: flink bezuinigen, iets wat hier na de fusie nooit is gebeurd.”

Eigen praktijk

Van Rooijen hekelt daarnaast de nevenactiviteiten van gespecialiseerde professionals. “De afgelopen jaren is het zo gegroeid dat sommige mensen, naast hun baan bij GGZ WNB, een eigen praktijk hebben”, aldus Van Rooijen. “Dat werd tijdens de fusie tien jaar geleden toegestaan toen de instelling moeilijk aan gespecialiseerd personeel kon komen.” Een bureau brengt momenteel in kaart in hoeverre GGZ WNB zich in eigen vlees snijdt met de externe activiteiten van de medewerkers.

Geld besparen

Behalve naar de nevenactiviteiten wordt er bij GGZ WNB ook gekeken naar een efficiëntere verdeling van het personeel. Dit betekent ondermeer dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en dat medewerkers van zogeheten ambulante afdelingen worden ingezet op de verpleegafdelingen. Een andere manier om direct geld te besparen is medewerkers versneld het overschot aan vakantiedagen op te laten maken. Een investerings- en vacaturestop was al eerder ingesteld. Daarnaast probeert GGZ nu ook leegstaande panden aan collega-instellingen te verhuren. Waar Petersen eerder aangaf niet aan de ondersteunende diensten te willen komen, zegt Van Rooijen daar nadrukkelijk wel naar te zullen kijken.

Kwaliteit

Van Rooijen benadrukt dat een deel van de maatregelen tijdelijk zijn en dat de patiëntzorg er niet door in gevaar mag komen. De inspectie gezondheidszorg houdt sinds eind mei nadrukkelijk een vinger aan de pols.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marjan

3 oktober 2010

Inderdaad, tijdelijke contracten zijn allemaal opgezegd. Zowel hbo als mbo opgeleide studenten die klaar waren met hun studie zijn de laan uitgestuurd. Flex werkers met 0 uren contract mogen niet meer komen werken.

Bezuinigingen die de patientenzorg hard treffen. Er is een flink tekort ontstaan op de werkvloer aan verpleegkundigen. Veel afdelingen weten niet waar ze personeel vandaan moeten halen. Onverantwoorde bezettingen op veel afdelingen die zorgen voor overbelasting van degene die er op dat moment zijn. Verpleegkundig Specialisten, maatschappelijk werkers, sociotherapeuten en ambulante medewerkers worden ingezet waar verpleegkundigen behoren te werken. Werkelijk in alle regionen van de organisatie worden medewerkers vandaan geplukt om in te zetten op de afdelingen waar tekorten zijn. Wie praat er nog over kwaliteit van zorg, hoezo de patientenzorg komt niet in gevaar!!! Werkopdrachten worden gegeven aan medewerkers die vrij van dienst zijn, verplicht komen werken dus. Ziekte verzuim wordt zo in de hand gewerkt wat nog meer vervelende consequenties tot gevolg heeft. Niemand ligt er wakker van lijk het. Dit alles zorgt voor veel onrust in de orgsanisatie, achterdocht ten overvloede. Het maakt dat medewerkers niet gemotiveerd zijn.Zouden de kosten van de medewerkers op de werkvloer zo spectaculair zijn dat er een miljoen wordt bezuinigd? Of zijn het de salarissen en vergoedingen in de hogere regionen van de organisatie die de pan uit rijzen?En de inspectie? Ik heb ze niet gezien!

Top