ACTUEEL

Nieuwe kwaliteitsnormen blaaskankeroperaties

Ziekenhuizen moeten voortaan minimaal tien patiënten per jaar opereren aan blaaskanker om voldoende routine op te bouwen. Ook moeten de betrokken artsen vooraf onderling overleg hebben en moeten patiënten goede voorlichting krijgen. Dat staat in nieuwe kwaliteitsnormen die de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) dinsdag heeft gepubliceerd.

Aansluiting

De beroepsvereniging sluit daarmee naar eigen zeggen aan bij een eerder dit jaar verschenen rapport van KWF Kankerbestrijding over kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen bij de behandeling van kanker. In dat rapport werd geadviseerd per tumorsoort eisen te formuleren waaraan ziekenhuizen moeten voldoen bij de diagnose en behandeling.

CZ neemt blaaskanker onder de loep

Zorgverzekeraar CZ veroorzaakte enkele maanden geleden grote commotie door met een aantal ziekenhuizen geen contracten meer af te sluiten. Aanleiding daarvoor was dat de kwaliteit van zorg op het gebied van borstkanker volgens de verzekeraar onder de maat was. CZ kondigde toen aan ziekenhuizen ook bij andere ziekten onder de loep te gaan nemen. Blaaskanker zou de eerstvolgende zijn.

CZ wil niet reageren op het voorstel van de urologen voor de behandeling van blaaskanker. De verzekeraar gaat volgende week om de tafel zitten met de specialisten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top