ACTUEEL

Budgetplafond voor specialisten keert terug

Budgetplafond voor specialisten keert terug

De medisch specialisten mogen vanaf 2012 niet langer vrij declareren, maar krijgen weer te maken met een vast budget. In ruil hiervoor blijft het vrije ondernemerschap van de dokters onaangeroerd. Dit is minister Schippers overeengekomen met de Orde van Medisch Specialisten en de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

 

Protest

Over de specialistensalarissen is de laatste jaren veel te doen geweest. Sinds de invoering van de vrije declaraties in 2008 ziet de minister zich voortdurend geconfronteerd met grote overschrijdingen. De kortingen die de minister heeft opgelegd om deze terug te halen zorgden weer voor wrevel bij de medisch specialisten. De medisch specialisten hebben het afgelopen jaar verschillende rechtszaken tegen de minister aangespannen. Ook gingen ze in protest de straat op.

 

Collectief

De afspraken die minister Schipper nu heeft gemaakt  moeten nieuwe overschrijdingen een halt toe roepen. In 2012 komt er voor de specialisten ruim twee miljard euro beschikbaar met een maximale groeiruimte van 2,5 procent in de komende jaren. De Orde heeft met het budgetplafond ingestemd, omdat de minister afziet van eerdere plannen om de specialisten nadrukkelijker onder het gezag te plaatsen van het ziekenhuisbestuur. Zo zou het ziekenhuisbestuur ondermeer de bevoegdheid krijgen om laten de vergoeding voor de specialisten te verdelen. Dit plan is nu van de baan.  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verdeelt het budget over de ziekenhuizen, waarna het bestuur het geld doorschuift naar een collectief van specialisten. Dat collectief verdeelt het geld over de individuele specialisten. Het  akkoord moet nog goedgekeurd worden door de leden van de Orde.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top