ACTUEEL

LangeLand hijst financiële stormbal

Ziekenhuis LangeLand in Zoetermeer verkeert in financiële problemen. Op maandag 9 mei is een deel van de medische staf over de problemen geïnformeerd, zo meldt Medisch Contact.

Geen faillissement

Van een eventueel faillissement is geen sprake, laat een woordvoerder tegenover Medisch Contact weten, maar wel zou er binnen de zogenaamde A12-combinatie, waar Langeland met drie andere ziekenhuizen deel van uitmaakt, over de kwestie worden gesproken. Het Langeland wil pas verdere mededelingen doen als ook het personeel en de stakeholders zijn geïnformeerd.

Schulden

Het LangeLand zit, net als veel andere kleinere ziekenhuizen, al langer in een moeilijk pakket. In november 2010 maakte het ziekenhuis al bekend zo’n zestig tot zeventig arbeidsplaatsen te gaan schrappen. http://www.skipr.nl/actueel/id6100-langeland-ziekenhuis-schrapt-banen.html Het ziekenhuis heeft naar schatting voor tachtig miljoen euro aan lang- en kortlopende schulden uitstaan. Volgens Medisch Contact staat de gemeente Zoetermeer voor 34 miljoen euro garant en heeft de ING Bank een recht op hypotheek van 23 miljoen euro.

Grens

De schuldenpositie maakt het LangeLand kwetsbaar voor de korting die VWS de ziekenhuizen in 2011 oplegt. Voor het LangeLand betekent de maatregel dat het ziekenhuis zo’n 3,5 miljoen euro moet inleveren. Volgens het ziekenhuis is  dit meer dan 5 procent van de omzet. Bovendien tast de korting de  vermogenspositie dermate aan dat deze onder de grens voor kredietverschaffing van de banken zakt. Om die reden heeft het ziekenhuis de uitbreidingsbouwplannen al in de ijskast gezet.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 mei 2011

Dit is een mooie kans voor VWS om te laten zien dat het menens is.

Als VWS dit ziekenhuis failliet laat gaan dan hebben vrijwel alle mensen in de omgeving van het ziekenhuis voldoende mogelijkheden om zorg elders te halen. De continuïteit van zorg is dus vrijwel niet in het geding. Kortom, opleggen die korting van 2011 en rustig afwachten wat er gaat gebeuren.

Ik verwacht dat het ziekenhuis een doorstart zal maken. Het zou mooi zijn als dat een koude doorstart is, dan kunnen alle toelatingsovereenkomsten van de medisch specialisten worden herzien. Dat is feitelijk toch de enige manier om het ziekenhuis echt efficiënter te maken. Kortom, minister houdt uw rug recht, het NZa zal u steunen en waarschijnlijk worden we er allemaal beter van. Op naar een faillissement!

Anoniem

12 mei 2011

misschien moeten ze die koude meneer bellen die in het midden van het land een failliet ziekenhuis heeft gekocht. Die was toch bezig in Limburg en Zeeland ziekenhuizen te kopen?

Top