ACTUEEL

Senaat legt aantal commissariaten aan banden

De Eerste Kamer heeft vorige week een wetsvoorstel aangenomen dat het aantal commissariaten moet beperken. De nieuwe wet wordt vermoedelijk per 1 januari 2012 van kracht.

Maximum

Commissarissen mogen volgens de nieuwe wet nog maximaal vijf toezichthoudende functies tegelijkertijd vervullen. Bestuurders in het bedrijfsleven mogen maximaal twee commissariaten bij andere ondernemingen of instellingen vervullen.

Uitzonderingen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Eerste Kamer vorige week beloofd een ‘reparatiewet’ naar de Tweede Kamer te sturen om een uitzondering te maken voor goede doelen, kerkelijke instellingen en culturele instellingen. Het is echter maar zeer de vraag of voor een deze uitzonderingen een meerderheid in de Tweede Kamer bestaat. Het maximum aantal commissariaten wordt waarschijnlijk van kracht per 1 januari 2012.

Old boys netwerk

SP-Kamerlid Ewout Irrgang bracht het voorstel in 2009 in de Tweede Kamer in. Hij trok hiermee ten strijde tegen het zogenaamde ‘old boys netwerk’. “Het ongelimiteerd verzamelen van bijbaantjes is voorbij”, aldus Irrgang. Het voorstel zorgt ervoor dat commissarissen en andere leden van raden van toezicht genoeg tijd aan hun belangrijke functie kunnen besteden. Bovendien zorgt het ervoor dat deze banen niet steeds bij dezelfde beperkte groep mensen terecht komen, het zogenaamde ‘old boys netwerk’. Ook dat komt de kwaliteit van het toezicht niet ten goede.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 juni 2011

Een goede zaak ! Maar waarom is het nog niet ZEKER, als de Eerste Kamer er zijn fiat aan gegeven heeft ?

Top