ACTUEEL

Brandveiligheid ouderenzorg is punt van zorg

Veel verpleeghuizen zijn niet genoeg voorbereid op brand. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in het AD.

Brandgevaarlijk

Volgens de organisatie komt het regelmatig voor dat nooduitgangen zijn geblokkeerd en dat er bijvoorbeeld brandgevaarlijke banken in de gang staan. Ook betwijfelt de organisatie of er 's nachts genoeg personeel aanwezig is om bewoners te redden, mocht er brand uitbreken. Daarbij is het volgens de NVBR niet duidelijk of er genoeg bedrijfshulpverleners zijn die bij calamiteiten in verpleeghuizen weten hoe ze moeten optreden.

Aandachtspunt

Branchevereniging Actiz gaat ervan uit dat de brandveiligheid in verpleeghuizen in principe in orde is. Brandveiligheid is binnen de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen een belangrijk aandachtspunt, stelt ActiZ. ActiZ wijst erop dat verpleeg- en verzorgingshuizen aan een groot aantal regels moeten voldoen, zoals goed functionerende brandmelders, bouw in compartimenten, vluchtroutes, nooduitgangen. Daarnaast moet ieder verpleeg- en verzorgingshuis een ontruimingsplan en een zorgcontinueringsplan hebben en bedrijfshulpverleners (BHV-ers) opleiden.

Bewustwording

Daarnaast hebben zorgorganisaties veel gedaan om de brandveiligheid te verhogen. In de afgelopen jaren is ActiZ samen met haar leden daarnaast volop bezig geweest om kennis en informatie te delen en uit te dragen. Onlangs heeft ActiZ een klankbordgroep brandveiligheid opgericht om vraagstukken rond brandveiligheid te bespreken en knelpunten inzichtelijk te maken. Daarnaast is er een e-learning opgezet waarin medewerkers verschillende modules kunnen volgen die betrekking hebben op brandveiligheid.

Kritiek

Deze week brak in een verpleeghuis in Nieuwegein brand uit waardoor vijftig bewoners gewond raakten. Eén van hen verkeert nog in kritieke toestand.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Antoinette Vietsch

30 juni 2011

Het grootste probleem is reparatie van dakbedekking. Dit was hier opnieuw de bron. Maar het was ook de bron bij de branden van het zorgcentrum in Den Haag, destijds de St. Maartenskliniek, het ziekenhuis in Helmond, het museum in Amersfoort, etc. De bron van de branden wegnemen is het zinnigste wat men kan doen. Dus doe daar wat aan!

Top