ACTUEEL

Bloeddonoren dreigen met boycot

De Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren (LVB) dreigt de landelijke bloedbank Sanquin met een boycot. Aanleiding voor de is de salariëring van de raad van bestuur van Sanquin Bloedvoorziening.

Bestuursvoorzitter Theo Buunen ontving vorig jaar 258 duizend euro, exclusief pensioenpremies en sociale lasten. Vice-voorzitter  Jeroen de Wit kreeg 228 duizend euro, exclusief dezelfde premies. De vorig jaar  aangetreden bestuurder René van Lier verdient wel de Balkenendenorm. Al sinds  2007 is er ophef over de hoogte van de bestuurderssalarissen bij Sanquin. In een brandbrief aan minister Schippers van Volksgezondheid roept de LVB de minister op onmiddellijk in te grijpen om zo “de bloedvoorziening niet in gevaar te brengen”.

Koerswijziging

Voor de LVB is dit een koerswijziging. Tot nu toe riep de vereniging, ondanks de ophef, altijd op bloed te blijven doneren. De LVB geeft in de brief echter aan  de situatie “niet langer te kunnen en willen accepteren en dat wij ons op acties beraden”.  Bruunen en De Wit misbruiken volgens de LVB “al jaren de intrinsieke motivatie en het idealisme van hun 395 duizend vrijwillige donors, terwijl ze zelf van beide zaken weinig weet lijken te bezitten”.

Minister

De belangenbehartiger heeft vooralsnog nog geen negatief advies gegeven aan donoren, maar zal dit wel doen als de minister niet ingrijpt. “De LVB aanvaardt  daarbij geen enkele aansprakelijkheid voor schade aan de bloedvoorziening”, zegt secretaris Charles Disch in het Brabants Dagblad. “Het laatste wat wij willen is de bloedvoorziening in gevaar brengen. Maar Sanquin zelf grijpt niet in, dus nu moet de minister in actie komen.’’

Draagvlak

Sanquin betreurt de oproep, maar ziet de LVB niet als een vertegenwoordiger van bloed- en plasmadonoren. “Er bestaat een landelijke donorraad en regionale raden met een minimum aantal donoren als vertegenwoordiging. Van de LVB hebben we geen enkel idee uit hoeveel leden die bestaat,’’stelt Marleen de Bruijn, algemeen secretaris van de Raad van Bestuur van Sanquin, die de LVB typeert als  ‘actiegroep’. Volgens Sanquin is de onvrede onder de donoren beperkt. “Natuurlijk hebben ook wij wel eens klachten ontvangen”, erkent De Bruijn. “Maar de stelling dat voor de salarissen maatschappelijk draagvlak ontbreekt, ondersteun ik niet.”

 

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Poldervaart

24 augustus 2011

Ik zal nooit mee doen aan een dergelijke boycot. Alleen patiénten die bloed nodig hebben worden hiervan het slachtoffer. Ik ben al 35 jaar donor. De LVB zegt mij helemaal niets. Hopelijk verdient de bestuurder van deze vereninging iets minder.

Gijs

24 augustus 2011

In het artikel “Vinex-bloed gezocht’’ in het AD van eind juli jl. miste ik al dat de drie bestuurders van Sanquin gezamenlijk bijna 900.000 euro verdienen!

Het is een grof schandaal. Bloed dat door veel, 295.000, mensen belangeloos en gratis wordt gegeven wordt met hoge winst verkocht aan o.a. de VS. Het is wettelijk in Nederland geregeld dat donoren niets aan hun bloed mogen verdienen, maar anderen mogen dat kennelijk wel.

In Sanquins laatste Donormail van maart 2011 aan de bloed- en plasmadonors staat: 'Voorlichting over bloeddonorschap hoort bij de opvoeding' De LVB wil daaraan toevoegen: Een passend salaris van de huidige bestuursleden van de Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Toezicht (RvT) hoort ook bij de opvoeding. Helaas schort het op dit vlak nog aan opvoeding.

Marleen de Bruijn, waarom denk je dat donoren stoppen met doneren? Misschien omdat de donoren wederom achter deze graai mentaliteit komen van de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van Sanquin!

Misschien wordt het weer tijd dat wij op de opendag van Sanquin op 29 oktober a.s. flyers gaan uitdelen?

kools

24 augustus 2011

Een boycot, vind ik ook een niet geschikt actiemiddel. Dat doet ook vooral geen recht aan waarom je donor bent. Maar het is wel heel terecht dat er geageerd wordt tegen dit soort salarissen bij een organisatie die het moet hebben van de belangenloze inzet van hun belangrijkste stakeholders de donoren.
Blaming en shaming lijkt mij heel goed. Dus veel publiciteit Theo Buunen , Jeroen de Wit jullie zijn zakkenvullers. Een dergelijk salaris past niet bij Sanquin. Pas je salaris aan of ga naar een commercieel bedrijf als je vindt dat je dat salaris "verdient"

Anoniem

24 augustus 2011

“Maar de stelling dat voor de salarissen maatschappelijk draagvlak ontbreekt, ondersteun ik niet,” zegt mevrouw de Bruijn. Ondersteunt zij deze stelling niet of herkent zij deze niet?
Als ze erkent dat die stelling er wel is, maar die (persoonlijk) niet ondersteunt, zit ze mee opgesloten in het "old boys netwerk" Als ze de stelling niet herkent: dan is ze niet van deze wereld of niet van de "gewone" wereld: je ziet toch overal bezwaren tegen dit soort extreme honoraria voor bestuurlijke functies bij maatschappelijke instellingen, waartoe ik Sanquin graag zou rekenen. Of dringt dat zelfs niet door in het "old boys netwerk"?

Anoniem

24 augustus 2011

Boycot lijkt mee geen optie. Je dupeert er je medemens mee. Wel ben ik geschrokken en verbijsterd over het feit, dat er bloed/plasma wordt VERKOCHT aan de VS en er dikke salarissen worden uitbetaald. Tevens er in Amsterdam een gigantisch nieuw pand is neergezet met een enorm trappenhuis wat niet erg functioneel is. De ruimte waar bloed/plasma wordt afgenomen daarentegen, had men beter wat ruimer kunnen opzetten.

de Voogd

27 augustus 2011

Donoren die belangenloos bloed afdragen aan Sanquin staan voor een moeilijke beslissing. Moet ik nu wel of niet doorgaan met doneren? Het doneren is een mooi systeem en nu lopen we het risico dat dit om zeep wordt geholpen. Je mag er toch vanuit gaan dat bestuur en management van Sanquin hun verantwoording kennen en hun salaris hierop dus afstemmen. Je zou nu verwachten dat het bestuur in overleg zal gaan met een afvaardiging van de donoren. De bloedbank is toch niet van hen?
Kom op zeg en denk eens goed na bestuur!
A. de Voogd

Bloeddonor

5 oktober 2011

Poldervaart
Ik kan u met zekerheid zeggen dat de bestuurders van de LVB geen cent verdienen aan dit vrijwilligerswerk ze betalen de kosten tot op heden allemaal zelf. De leden betalen ook geen kontributie. Dat u behoort tot de groep onverwoestbare intrinsieke motivatie van donors respecteer ik. De LVB heeft ook nooit gezegd of geschreven dat zij zullen gaan oproepen tot stoppen met doneren!!
De Landelijke Vereniging van Bloed- en plasmadonoren (LVB) is ook de enigste Donorvereniging die zijn nek durft uit te steken. Lees u vooral nog eens de onprofessionele opmerkingen na van de woordvoerder Marleen de Bruijn en bekijk dan eens de uitslag van EenVandaag!!

Frans

5 december 2011

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 25-07-2013 09:09.

bloeddonor

13 april 2012

‘Echte leiders hebben een goed verhaal’.
Een boek waarin de auteur Sanquin Bloedbank onder de loep neemt vwb de graaicultuur van de bestuurders.
Zie www.lvbdonoren.nl

Trouwe bloeddonor

24 juli 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 25-07-2013 09:08.

Top