ACTUEEL

Kabinet: maatwerk gemeenten bij jeugdzorg

Gemeenten moeten maatwerk bieden bij de hulp aan kinderen. Elke gemeente krijgt een herkenbare, laagdrempelige plek voor advies en hulp. Dat is de kern van de plannen van het kabinet om de jeugdzorg te hervormen. De staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hebben woensdag hun uitwerking bekendgemaakt.

Sneller en beter

De twee willen dat ouders en kinderen eerder en sneller op maat worden geholpen als het niet op eigen kracht lukt. Gemeenten worden daarvoor verantwoordelijk voor alle ondersteuning en zorg aan de jeugd, ook voor het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Hoe gemeenten de plek voor advies en hulp opzetten, is aan hen zelf. In veel gevallen is er al een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Regionale samenwerking

Regionale samenwerking, bijvoorbeeld bij de inkoop van specialistische zorg, is volgens het kabinet nodig. Daarnaast denkt het kabinet aan een plicht voor gemeenten om waar nodig op individueel niveau een voorziening te treffen om een jongere hulp te bieden. Eind 2016 moeten alle taken en verantwoordelijkheden rond de jeugdzorg overgedragen zijn aan gemeenten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top